Het directe effect van LaxVox op de stemkwaliteit van proefpersonen zonder stemklachten

22 januari 2014 Uit Door admin

Deze week vertelt een groep van drie over hun bevindingen in deze Scriptie van de Week. Allen studeerden zij logopedie aan de Hogeschool Utrecht.

Vertel, wie zijn jullie?
Anneloes Japing (28), Ryanne Hoek-Schilder (28) en Willemijn in ’t Veld (22)

Wat is de volledige titel van de scriptie?
Het directe effect van LaxVox op de stemkwaliteit van proefpersonen zonder stemklachten.

Waar gaat de scriptie in het kort over?
We hebben onderzocht of de Finse stembehandeling LaxVox een direct meetbaar effect heeft op de stemkwaliteit van volwassenen zonder stemklachten. Bij LaxVox geeft een cliënt stem door een siliconen buis in een fles water. Cliënten met stemklachten kunnen hierdoor efficiënter en economischer leren stemgeven. Met perceptuele beoordeling en akoestische metingen is bekeken of LaxVox direct verbetering van de stemkwaliteit oplevert bij personen zonder stemklachten.

Wat is de conclusie?
De conclusie wordt nog even spannend gehouden. De scriptie is binnenkort te bekijken op de HBO Kennisbank.

Welk cijfer hebben jullie voor de scriptie gekregen?
7,9

Waarom hebben jullie voor dit onderwerp gekozen?
Persoonlijke interesse en een vraag uit het werkveld.

Hoelang is aan de scriptie gewerkt?
Van begin februari tot half juni, ongeveer 5,5 maand. 

Hoe was de begeleiding van de scriptiebegeleider?
Goed, we hebben telkens duidelijke feedback gekregen, waar we mee aan de slag konden.

Wat was het moeilijkst aan het schrijven van de scriptie?
De statistiek was erg pittig. We hebben een repeated measures within subjects onderzoeksontwerp gebruikt met counterbalancing. Voor de analyse was erg ingewikkelde statistiek nodig. Daarvoor hebben we heel wat boeken en websites moeten doorploegen.

Wat hebben jullie geleerd van (het schrijven van) de scriptie?
Dat kwantitatief onderzoek uitvoeren ontzettend ingewikkeld is, en je altijd meer tegenslagen hebt dan  je vooraf verwacht.

En nu, wat zijn jullie carrièreplannen?
Willemijn: nadat ik mijn afstudeerstage heb gedaan, wil ik een half jaar werken, om vervolgens in september 2013 te starten met de deeltijdmaster Logopediewetenschap.

Ryanne: Ik werk vier dagen in een praktijk als allround logopedist en start in november met een specialisatieopleiding neuro-revalidatie.

Anneloes: Ik werk twee dagen per week in het Flevoziekenhuis in Almere en ben bezig een daarnaast een praktijk voor logopedie voor volwassenen en stemcoaching op te zetten.

Waar zien jullie jezelf over 5 jaar?
Willemijn: dan heb ik een leuke en uitdagende baan, het liefst een functie waarbij ik logopedisch wetenschappelijk onderzoek en het werken als logopedist in de praktijk kan combineren.

Ryanne: Dan hoop ik in een ziekenhuis te werken op de afdelingen KNO en/of neurologie, en wellicht te starten met het opzetten van een eigen praktijk.

Anneloes: ik hoop een goed lopende praktijk te hebben en/of nog steeds bij het Flevoziekenhuis te werken. Bovendien zou ik graag tegen die tijd een master willen hebben en wetenschappelijk onderzoek kunnen doen.