Budgettip 10: een uitvaartverzekering voor studenten is in veel gevallen onnodig

7 oktober 2015 Uit Door admin

Een uitvaartverzekering heeft tot doel geld te reserveren voor het verzorgen van een uitvaart. Dat lijkt slim, maar je kunt heel goed zonder zo’n overbodige verzekering.

Verschillende uitvaartverzekeraars in Nederland geven natuurlijk aan dat een uitvaart al snel € 10.000,- kost en dat je daarvoor toch écht een uitvaartverzekering moet afsluiten. Deze bedrijven zijn in veel gevallen actief als verzekeraar, uitvaartverzorger en ook nog eens eigenaar van diverse crematoria en uitvaartcentra door heel Nederland. Je zou dus kunnen zeggen dat het mes voor hen aan vele kanten snijdt. Door de verwachte kosten hoog in te schatten is Nederland in het verleden massaal voor de uitvaartverzekering gegaan. Maar er zijn motieven te bedenken om deze maandelijkse kosten te kunnen schrappen. Ook Peter de Heer, initiatiefnemer van het uitvaartverzekering informatiecentrum adviseert om eerst te kijken naar de noodzaak van de uitvaartverzekering. Veel Nederlanders hebben een uitvaartverzekering, maar in veel gevallen kunnen ze hier vaak beter zelf voor sparen.

Statistisch gezien is de kans dat je rond je 25e overlijdt veel kleiner dan rond je 65e levensjaar. Dat geeft je na je studententijd kans genoeg om tijdens je werkzame leven een kapitaal op te bouwen en onder andere geld te reserveren voor een uitvaart. Maar stel nu dat je tijdens je studentenleven toch komt te overlijden, dan is de kans groot dat je ouders de kosten van je uitvaart op zich nemen. Wellicht hebben zij er spaargeld voor over of beschikken zij (zoals toch nog vaak gebeurt) over een uitvaartpolis in geld waar ook jouw uitvaart mee geregeld kan worden. Een uitvaartverzekering is niets meer dan ‘sparen’ bij een verzekeraar. Als je dan toch iets wilt sparen, waarom zou je dat dan niet zelf in de hand willen hebben? Je kunt maandelijks € 10,- reserveren en als je dat volhoudt dan bouw je simpel je eigen uitvaartkosten op. En mocht je je toch ooit gaan verzekeren voor je uitvaart: kies voor een geldpolis en zeker niet voor een naturapolis. Want met een natura- of dienstenverzekering ben je min of meer verplicht om met de aangewezen uitvaartverzorger (verzekeraar) te werken. De polis lijkt aantrekkelijk, maar zo gauw je iets extra’s wilt rijzen de kosten de pan uit en ben je uiteindelijk veel duurder uit. Een mooi verzorgde crematie is voor € 6.000,- echt heel goed mogelijk; informeer daarvoor eens vrijblijvend bij een kleine ondernemer in je woonplaats.

Overige overbodige verzekeringen

Maar naast de uitvaartverzekering zijn er meer onnodige soorten op de markt. Zo is er de huisdierenverzekering met hoog eigen risico, de smartphoneverzekering die uiteindelijk bijna niets dekt en de pechhulpverzekering auto terwijl je misschien wel Wegenwacht-lid bent. Let daarom goed op welke verzekeringen je afsluit en welke verzekeringen je ouders misschien al voor je hebben afgesloten. Verder is het belangrijk dat je oververzekeren probeert te voorkomen.