Bacon-prei taart met kaas

1 augustus 2008 Uit Door admin

Ingrediënten

  • 8 plakken filodeeg (of 6 plakjes diepvriesbladerdeeg )
  • 1 ons bacon
  • 1 ei
  • 500 gr prei
  • 125 ml crème fraiche
  • ½ theelepel kerriepoeder
  • 100 gr belegen kaas, geraspt
  • 1 eetlepel olijfolie of zonnebloemolie
  • zout en peper
  • boter of olie

Bereiding

  1. Voorbereiding:Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
    Ontdooi de plakjes filodeeg of diepvriesbladerdeeg.
    Knip de juiste vorm van het bakpapier en leg het in de taartvorm of bestrijk de taartvorm met boter of olie.
  2. Bereiding:Leg de plakjes filodeeg ruim in de taartvorm en dicht de naden goed af. Laat het over de rand heen hangen, om dit later terug te slaan over de taart.
  3. Was en snijd de prei in ringen en bak ze in de olie voor ong. 2 min. Voeg dan de crème frache toe en bak totdat het vocht bijna verdampt is. Zo niet, giet dan het overtollige vocht af.
    Schep hier de kerriepoeder en zout en peper toe.
  4. Rooster de bacon licht in een droge koekenpan.
  5. Schep het ei en de kaas door het preimengsel en verdeel dit over de deegbodem.
    Leg hierop de bacon.
  6. Sla het overhangende deeg terug en dek de vulling ermee af. Bestrijk de bovenkant met olie en bak de taart in het midden van de oven in 20-25 min lichtbruin. (bij bladerdeeg ong. 50 min aanhouden).(Tip: maak de taart vegetarisch door de bacon te laten vervallen en neem dan bijv. mosterdkaas i.p.v. de belegen kaas.)