Afgestudeerd en dan? Het eeuwige probleem van de werkervaring

8 oktober 2013 Uit Door admin

Toen je net begon leek het allemaal zo voor de hand liggend. Na vier jaar hogeschool of universiteit heb je een vak geleerd en ga je werken, als het goed is in je eigen vakgebied en met een leuk startsalaris. Er was een tijd waarin het inderdaad vaak zo ging, maar vooral sinds de crisis blijkt het voor velen na hun studie nog knap lastig om een baan op niveau te vinden. Behalve van andere pas afgestudeerden, hebben zij op de arbeidsmarkt ook veel concurrentie te duchten van mensen die al enige jaren werkervaring hebben, maar om uiteenlopende redenen op diezelfde (starters)baan azen. En die werkervaring, dát is nu juist vaak waar een werkgever voor gaat. Maar hoe krijg je werkervaring zonder werkervaring?

Relevante ervaring

In de huidige tijd volstaat vier jaar lang leve de lol en geen zorgen om wat er daarna gebeurt voor de meeste studenten niet meer. Voor bijna iedereen geldt: hoe meer relevante ervaring je hebt opgedaan tijdens je opleiding, des te groter de kans dat je na je studie een baan vindt. Bovendien kun je op die manier ook je netwerk aanzienlijk uitbreiden, heel belangrijk als je bedenkt dat de meeste banen nog altijd via-via worden gevonden.

Stage

Maar hoe doe je dat dan precies? Allereerst geldt voor veel opleidingen natuurlijk al dat je minimaal één keer stage moet lopen. Hoewel het een heel goede manier is om te proeven van het werkende leven, springt de stage an sich er op je cv natuurlijk niet heel erg uit. Een goede, leerzame stage waar je bepaalde verantwoordelijkheden krijgt, is echter wel een essentiële eerste stap. Wees daarom kritisch, zowel bij de selectie als tijdens je stage zelf. Is je stage niet helemaal wat je ervan had verwacht en vind je dat je taken moet krijgen die beter passen bij de doelstellingen van je opleiding? Schroom dan niet om dat te melden aan je stagebegeleider. Een stage is zoveel waard als je er zelf in stopt. Dat kun je ook op je cv tot uiting laten komen. Een stage in het buitenland kan heel interessant zijn, maar uiteindelijk gaat het erom wát je precies doet, en niet waar.

Nevenactiviteiten

Nevenactiviteiten worden door de meeste werkgevers heel hoog gewaardeerd. Door het doen van vrijwilligerswerk kun je bepaalde vaardigheden opdoen en een mooie bijkomstigheid is dat het jou op je cv ook nog eens neerzet als sociaal persoon die bereid is zich zonder financieel gewin in te zetten voor een goed doel. Wel geldt ook hier dat relevantie cruciaal is. Als je na je studie graag de journalistiek in wil, heeft het weinig zin om op zaterdagmiddag in het buurthuis achter de bar te staan.

Ervaring via een bedrijf

Gelukkig zijn er ook steeds meer bedrijven die inspelen op het probleem van het gebrek aan werkervaring onder studenten en pasafgestudeerden. Een leuk voorbeeld is het MPI Next Generation Programma voor studenten in de evenementensector. In dit programma mogen studenten gedurende twee maanden in samenwerking met een sponsor een evenement van begin tot einde organiseren. Het idee achter dit project is studenten het gehele proces echt zelf te laten doen en ervaren, waarbij ze uiteraard bijgestaan worden door professionals uit het vak.

Voor dit type student is zo’n project natuurlijk een eyecatcher op hun cv en voor hen zal het na hun opleiding veel makkelijker worden om in aanmerking te komen voor allerhande vacatures in projectmanagement. Het is zeer de moeite om ook in jouw sector op zoek te gaan naar soortgelijke initiatieven. Kun je zoiets niet vinden, dan is het heel zinvol om direct na je studie een werkervaringsstage te gaan doen. Voor werkgevers maakt het, anders dan mensen vaak denken, niets uit dat die niet betaald was. Zij zien juist iemand met doorzettingsvermogen en wilskracht, twee heel belangrijke eigenschappen voor een (potentiële) werknemer.

Bepaal wat je wilt leren

Welke manier jij ook kiest om werkervaring op te doen en je cv te onderscheiden van anderen, het belangrijkste is dat je voor jezelf heel goed je doelen afbakent, je richt op datgene wat je echt wilt leren en je ‘werkervaringsplek’ daarop uitzoekt. Het kan daarom ook handig zijn eens een bedrijf waar je in een ideale wereld graag zou willen werken op te bellen om te vragen om advies. Overigens krijgen de meeste bedrijven zo’n telefoontje niet vaak, dus wie weet…