De Staat van Afghanistan

22 januari 2014 Uit Door admin

Dit keer is Stanley Iwema aan de beurt voor de scriptie van de week. Hij heeft kort geleden zijn Bachelorstudie Culturele Antropologie & Ontwikkelingssociologie afgerond aan de Universiteit Leiden. Mijnstudentenleven.nl mocht hem ondervragen.

Wat is de volledige titel van de scriptie?
De titel van de scriptie is ‘De Staat van Afghanistan’.

Waar gaat de scriptie in het kort over?
De scriptie gaat over het functioneren van het staatsapparaat van zowel het Afghanistan dat bestuurd werd door de Taliban als het Afghanistan onder het bewind van president Karzai. Dit heb ik gedaan door het te plaatsen in het theoretische raamwerk van Michel Foucault en zijn begrip ‘ governmentality’ en het concept van een ‘failed state’. Het uitgangspunt was dat het huidige Afghanistan meerdere eigenschappen heeft van een ‘failed state’ doordat er een verkeerd beeld bestond over het Taliban-regime bij degenen die het plan voor de inname en bezetting van Afghanistan opstelden. Door het beeld te scheppen dat de Taliban niets aan staatsvorming deed en geen effectief bestuur had en de Verenigde Staten geen nadruk legden op nation-building ontstond er in grote gebieden van het land een machtsvacuüm dat de Taliban sinds de invasie van de Verenigde Staten en diens bondgenoten opgevuld heeft. Een analyse van de opkomst van de Taliban-beweging en die plaatsen in de historische en culturele context van Afghanistan is hierin ook belangrijk.

Wat is de conclusie?
De conclusie van de scriptie is dat de Taliban niet simpelweg te analyseren is als een barbaarse fundamentalistische beweging die niets aan staatsvorming deed, geen effectief bestuur ontwikkelde en zich niets aantrok van de internationale gemeenschap.
Het instellen van een rechtssysteem, het ontwikkelen van staatsinstituties die de sharia-wetgeving handhaafde, het pacifiseren van de gebieden die onder hun controle vielen en het zoeken naar internationale erkenning als de rechtmatige regering van Afghanistan kan gezien worden als een effectief bestuur. In de scriptie worden ook de gebeurtenissen als het uitroepen van Mullah Omar als de ‘Commandant der Gelovigen’ en het vernietigen van de Boedda-beelden bij Bamiyan uitgelegd als pragmatische beslissingen van de Taliban die beïnvloed zijn door het beleid van andere landen ten opzichte van het Taliban-regime.
De foutieve beeldvorming die bestond over het Taliban-regime heeft eraan bijgedragen dat het plan om Afghanistan te ontwikkelen tot een democratisch land met goed bestuur verkeerd is uitgewerkt waardoor het huidige Afghanistan meerdere kenmerken vertoond van een ‘failed state’.

Welk cijfer heb je voor de scriptie gekregen?
Het cijfer was een 7.

Waarom heb je voor dit onderwerp gekozen?
Ik vind deze onderwerpen zeer interessant. Deze onderwerpen worden door antropologische en sociologische kennis toe te passen completer weergegeven doordat culturele, religieuze en maatschappelijke factoren meer op de voorgrond geplaatst worden.

Hoelang is aan de scriptie gewerkt?
Ik heb zes maanden aan de scriptie gewerkt.

Hoe was de begeleiding van de scriptiebegeleider?
Ik heb uitstekende begeleiding gehad van mijn scriptiebegeleider Martijn de Rooij. Hij heeft mij heel erg geholpen om de interesses die ik heb in een bepaalde theoretische discussie te plaatsen.

Wat was het moeilijkst aan het schrijven van de scriptie?
Het moeilijkste aan de scriptie vond ik de beperkte grootte. Hierdoor moet het onderwerp goed afgebakend zijn om te voorkomen dat je gaat uitwijden.

Wat heb je geleerd van (het schrijven van) de scriptie?
Door het schrijven van een scriptie leer je de onderwerpen goed af te bakenen en je ontwikkelt nieuwe theoretische inzichten.

En nu, wat zijn je carriereplannen?
Ik wil de Master International Relations volgen aan de Universiteit Leiden.

Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Over vijf jaar hoop ik bij een organisatie of instituut te werken op het gebied van internationale betrekkingen. Zulke werkgevers mogen altijd contact opnemen.