Uitvaartverzekering: heb ik dit nodig?

Uitvaartverzekering: heb ik dit nodig?

21 april 2023 Uit Door admin

Nederland is één van de best verzekerde landen in de wereld. Je kunt je voor van alles verzekeren om jezelf en anderen te beschermen. Zo heeft onderhand 70% van de Nederlanders een uitvaartverzekering afgesloten. Als student ben je natuurlijk bezig met het opbouwen van je leven. Een verzekering voor het einde ervan zul je daarom niet altijd nodig vinden. Toch hebben genoeg jongere Nederlanders een uitvaartverzekering afgesloten. Wat het is, waarom we deze afsluiten en hoeveel het je kost, nemen we daarom hieronder met je door. Zo kun je voor jezelf besluiten of je een uitvaartverzekering nodig hebt, of deze (nog) niet af hoeft te sluiten. 

Een uitvaartverzekering is…

In Nederland zijn er verschillende soorten uitvaartverzekeringen die je kunt afsluiten. Je sluit deze af voor een bepaalde periode, of tot je komt te overlijden. Wanneer je komt te overlijden wordt er door de uitvaartverzekeraar van alles geregeld. Zo kun je een uitvaartverzekering in geld afsluiten. Er wordt dan na je overlijden een bedrag uitgekeerd aan een door jou aangewezen begunstigde zodat deze hiermee je uitvaart kan regelen en betalen. Bij een uitvaartverzekering in diensten wijst de uitvaartverzekeraar een uitvaartverzorger uit je regio aan die samen met je nabestaanden je uitvaart organiseert door gebruik te maken van de verzekerde diensten en (in sommige gevallen) een zelf te besteden bedrag voor speciale wensen. 

Voordelen van een uitvaartverzekering

Eén van de grote voordelen van een uitvaartverzekering, is dat dit jou en je nabestaanden ontzorgt. In Nederland kost een uitvaart op het moment gemiddeld  €‎7.500,- tot €‎9.500,-: een bedrag dat niet iedereen zomaar op de spaarrekening heeft staan, helemaal als je jonger bent. Wanneer je verzekerd bent, worden je nabestaanden niet verantwoordelijk voor het betalen van de uitvaart. Vanaf het moment dat de verzekering loopt, worden de kosten die binnen het door jou gekozen pakket vallen namelijk vergoed. Daarnaast weet je ook dat het regelen van je uitvaart wordt uitgevoerd door een professional als je een dienstenverzekering hebt afgesloten. Zo hoeven je nabestaanden dit niet te doen, waardoor ze meer tijd krijgen om te rouwen en andere zaken te regelen. 

Kosten van een uitvaartverzekering

Het is goed om te weten wat een uitvaartverzekering kost. Zo kun je namelijk een goed geïnformeerde en verantwoorde keuze maken voor jezelf. Elke verzekering, persoon en situatie is natuurlijk anders. Er is daarom geen vast tarief waar je vanuit kunt gaan. Je leeftijd, verzekering en de verzekeringsperiode hebben allemaal een invloed op de premie die je betaalt. Het is dan ook verstandig om ‘kosten uitvaartverzekering berekenen’ op te zoeken en te kijken waar je premie op uit zou komen. Zo kun je zelf besluiten of het voor jou verstandig is om een uitvaartverzekering af te sluiten, of er misschien (nog) even mee te wachten.