5 verrassende Oost-Europese stedentrips

1 april 2015 Uit Door admin

Oost-Europa als vakantiebestemming? Doen! Want één ding is duidelijk, Oost-Europa heeft de meeste verrassende stedentrip bestemmingen in huis. Het is er meer dan betaalbaar, er zijn culturele bezienswaardigheden te over en de rauwe randjes maken het misschien wel tot het meest fascinerende deel van Europa dat steeds weer blijft verrassen. Hierbij de top 5 van te bezoeken steden volgens Stopandstare:

1. Krakau

Met afstand op 1 staat Krakau. Zo hoor je nooit wat over een stad en zo heeft ineens iedereen het erover. Op verschillende media doken de afgelopen maanden ineens lyrische berichten op over deze Poolse stad. Het wordt door UNESCO erkent als een van de belangrijkste historische steden ter wereld, is door Zoover uitgeroepen als ‘stedentrip bestemming van 2014’ en is hard op weg om een grootse studentenstad te worden. Krakau overtreft op veel punten de verwachtingen vooraf. Fijn is natuurlijk dat de stad ook nog eens spotgoedkoop is. En een stedentrip naar deze stad is perfect te combineren met een confronterend maar leerzaam bezoek aan de voormalige concentratiekampen Auschwitz en Birkenau.

2. Riga

Niet zo goedkoop als bovengenoemde, maar zeker zo de moeite waard is de Letse hoofdstad Riga. Het droeg in 2014 de titel Culturele Hoofdstad van Europa, waardoor het toerisme een flinke boost heeft gekregen. Het is te verwachten dat de stad ook de komende jaren aan populariteit zal toenemen want Riga heeft alles in huis voor een paar volle dagen sightseeing. Er is een bonte mix tussen oud en nieuw en historisch en hip. Een perfecte combi van cultuur, geschiedenis, vermaak en lekker eten. Wat wil je nog meer?

3. Moskou

Bespottelijk duur, onvriendelijk volk en gelegen in een omstreden land. De Russische hoofdstad Moskou moet het bekopen met een twijfelachtig imago. De vooroordelen schoof Stopandstare even aan de kant toen ze ontdekten dat er reuze veel te beleven valt en je er niet eens per se een grote zak geld voor nodig hebt.

4. Bratislava

Het typisch Oost-Europese Bratislava roept de nodige troosteloze beelden op, maar juist dat rauwe randje maakt uiteindelijk nieuwsgierig naar deze bestemming. De stad ademt niet alleen historie maar heeft met de schilderachtige Donau, parken en kastelen ook genoeg te bieden voor het oog.

5. Warschau

Van de tweede stad van Polen op nummer 1 naar de hoofdstad op 5. Warschau verdient namelijk ook een plek in de lijst met meest verrassende stedentrip bestemmingen. Net als in Krakau ligt ook hier de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog nog op straat. Een stadswandeling neemt je mee langs al deze plekken en voor de echte cultuursnuiver is er een scala aan interessante musea om te bezoeken. De stad is compact en meer dan een weekendje heb je niet nodig om deze stad echt goed leren kennen. Boeien musea en tentoonstellingen je niet in het bijzonder, dan zijn er waarschijnlijk betere stedentrip bestemmingen. Maar duik je graag de geschiedenis van een stad in, dan is Warschau een absolute aanrader voor dit jaar!

Bron: www.stopandstare.nl