Checklist voor het succesvol afronden van je scriptie

Checklist voor het succesvol afronden van je scriptie

11 oktober 2017 Uit Door admin

Als het einde van je studie nadert is er nog wel een ding dat je moet doen: je scriptie schrijven. Dit is veel werk dus stel het niet te lang uit en werk planmatig. Om je scriptie succesvol af te ronden, heeft de Universiteit Leiden een handige checklist gemaakt die we graag met je delen:

1) Kies een interessant onderwerp

Het liefst een onderwerp dat je zelf ook interessant vindt (je bent er tenslotte wel even mee bezig en je moet er diep induiken) als ook een onderwerp dat relevant is voor de universiteit en je mede-studenten.

2) Baken dit onderwerp af en beperk je tot een specifiek gebied

Maak het niet te groot! Je zult zien dat ook bij een klein onderwerp er in no time heel veel details en vervolg onderzoeksrichtingen op je afkomen. Wees niet bang om te kiezen om het compact te houden; het is altijd makkelijker het onderwerp later iets uit te breiden dan te beperken.

3) Bepaal een hoofdthema of vraagstelling

Stel je onderzoeksvraag op, met eventuele aanvullende vragen,  en de bijbehorende aannames.

4) Verzamel informatie en maak aantekeningen

In deze fase gebeurt het echte werk, je gaat je aannames testen en de onderzoeksvraag beantwoorden. Door literatuuronderzoek, interviews en uiteraard de verwerking van de gevonden informatie.

5) Maak een structuur

Denk na over de structuur van je scriptie, zodat je een logische volgorde krijgt. Tevens creeer je zo een beeld van wat je moet schrijven; je zou kunnen zeggen dat het en invuloefening wordt. Een handige tip is om dit in de vorm van een inhoudsopgave op te stellen.

6) Productie: schrijf stukjes tekst en begin aan een eerste versie

Schrijf schrijf schrijf. Corrigeren en weggooien kan altijd nog, zorg er in deze fase voor dat je je gedachten laat gaan. En het schrijven zelf brengt je ook weer op verdere gedachten of vervolgvragen.

7) Redactie: bewerk deze teksten tot volgende versies

Dit is het fijnslijpen van je teksten zodat het een geheel wordt, lekker leest, geen dubbelingen bevat, een logische opbouw kent etc. Het is verstandig om je teksten af en toe een paar dagen te laten liggen en dan pas er weer mee aan de slag te gaan want je wordt echt leesblind na een tijdje. Verder is het aan te raden om de teksten door anderen te laten lezen. Door vrienden of bekenden, maar je kunt ook professionele schrijfhulp inhuren.

8) Afwerking van het schrijfproduct

Zorg er voor dat je scriptie er goed en verzorgd uitziet. Haal de spelfouten eruit, zorg dat de afbeeldingen er goed in staan, neem de paginanummering op, maak de inhoudsopgave en zorg voor een mooie en heldere opmaak. Om het helemaal af te maken kies je natuurlijk voor om het als boek te laten maken bij Drukland.nl bijvoorbeeld, zodat je echt iets moois in handen hebt waar je trots op kunt zijn.