Een roadtrip door Europa plannen

27 februari 2015 Uit Door admin

Een roadtrip door Europa maken, in je eentje of met vrienden dwars door Europa rijden en zien waar je uitkomt. Het klinkt erg avontuurlijk en dat is het ook! Toch is het verstandig om sommige aspecten van je reis te plannen om niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

Een huurauto of zelf iets kopen?

Als je zelf geen auto hebt, is het misschien je eerste gedachte om er eentje te huren. Zaken om dan rekening mee te houden zijn wel dat je bij veel autoverhuurders minimaal 23 jaar oud dient te zijn. Ook geldt vaak de regel dat je de auto niet in andere landen mag gebruiken. Zou je dit toch doen en je krijgt bijvoorbeeld een aanrijding, dan riskeer je een flinke boete.

Zelf een auto kopen is helemaal nog niet zo’n gek idee. Zeker als je samen met je reisgenoten het benodigde geld bij elkaar legt is het prima te doen. Na de reis kun je de auto dan weer verkopen, geheel of zonder al teveel verlies. Aangezien de kosten voor een roadtrip voor een groot deel uit brandstof bestaan, kan je het beste voor een diesel kiezen. Als je lang op de weg zit, is comfort ook geen overbodige luxe. Urenlang op de snelweg zitten in een klein stadsautootje is echt geen pretje, dus het is verstandig om een wat groter model auto uit te kiezen.

Wat neem je allemaal mee?

Bij het maken van een roadtrip heb je wat extra spullen nodig waar je bij een ander soort reis misschien niet aan zou denken. In sommige landen zijn bepaalde attributen verplicht, zo moet je in Frankrijk bijvoorbeeld een alcoholtest in de auto hebben liggen, net zoals een veiligheidsvest. Vertrouw niet alleen op je smartphone om de weg te vinden! Een ‘ouderwetse’ landkaart is echt een must, ook kun je er van te voren je gehele reis op uittekenen. Als je niet alleen maar in hostels wilt slapen, is een tent ook een goed idee. Zeker als je in een landelijk gebied zit, is het een welkome afwisseling om eens op een camping te slapen. In sommige landen is het ook toegestaan om wild te kamperen. Gebruik hierbij echter je gezonde verstand, in je eentje in een afgelegen gebied kan je beter niet je tent opzetten.

Tot slot: plan, maar plan niet teveel

Je denkt misschien al na over de tientallen steden die je gaat bezoeken. Mocht je echt maanden de tijd hebben, dan kan dat ook! Als je echter minder tijd hebt, ga dan niet heel veel uren per dag rijden om zoveel mogelijk plekken aan te doen. Je wilt niet, na uren in de auto te hebben gezeten, doodmoe in een vreemde stad aankomen. Dus geniet vooral van je reis en maak jezelf niet moe!