Lekker warm de winter in

Lekker warm de winter in

7 september 2020 Uit Door admin

Welke student wil het nu niet lekker warm hebben in huis? En geniet er niet van een lange warme douche? De meeste studentenkamers worden verwarmd door een cv-ketel, die door aardgas gestookt worden en zo warmte en warm water levert. Ook een cv-ketel kan, net zoals alle apparaten storingen vertonen. Wat te doen bij een storing?

Tip: test nu alvast je CV-ketel!

Ook al is het nog zomer, nu het september is gaan we richting herfst. Op de eerste koude dag doet iedereen tegelijk zijn cv aan en mocht er dan een storing zijn, belt iedereen op hetzelfde moment met de storingsdienst. Zet daarom je cv nu alvast even aan om te kijken of die het nog doet. Mocht er dan een storing zijn, dan kun je in alle rust het (laten) verhelpen.

Zelf oplossen

Heb je een string dan is het eerste wat je kunt doen het resetten van de cv-ketel. Op internet vind je van veel cv-ketels een digitale handleiding, waarin stapsgewijs wordt toegelicht hoe de cv-ketel gereset kan worden bij een storing. Mocht het resetten van de cv-ketel geen effect hebben, dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisbaas.

Reparatie door een monteur

Bij slijtage of storingen aan de cv-ketel is de huisbaas vaak verantwoordelijk voor het herstel hiervan. Je kunt met de huisbaas afspreken dat je als student voor een oplossing zorgt en de kosten vervolgens terugkrijgt via de huisbaas. Maak hierover duidelijke afspraken! Voor het oplossen van problemen met de cv-ketel kun je de hulp van een verwarmingsmonteur inschakelen.

Is het koud en doet je cv-ketel het niet dan wil je niet een paar dagen moeten wachten tot de monteur komt. Dat hoeft gelukkig ook niet want veel bedrijven bieden een spoedservice aan, ook voor ’s avonds of in het weekend. Houd er wel rekening mee dat een spoedservice vaak een stuk duurder is.

Nieuwe CV-ketel

Als repareren niet meer gaat of het te duur wordt, is het tijd voor een nieuwe cv-ketel. Wel balen want een cv-ketel is een van de grootste uitgaven in een huis. Gelukkig gaat een cv-ketel lang mee, zo’n 10 tot 15 jaar. De prijs van een cv-ketel hangt af van merk, grootte en type, en kan variëren van € 800 (voor een intergas cv ketel) tot meer dan € 2400. En daar komen de installatiekosten nog bij. Dat kan €500 tot €1000 kosten, afhankelijk van de situatie in je studentenhuis.

Het gaat dus om veel geld. De beste manier om geld te besparen op de kosten van een nieuwe CV-ketel en de installatie is om rond te kijken. Je kunt beginnen bij de grote energiebedrijven en installatiebedrijven maar kijk ook naar onafhankelijke handelaren. Kies niet meteen voor de goedkoopste cv-ketel, kijk naar wat je nodig hebt, je budget en naar reviews. Kijk ook naar de garantie die je krijgt op het apparaat en de installatie, maar let op dat je niet extra betaald voor een garantie die mogelijk al door de fabrikant op de apparatuur is inbegrepen.