Nieuwe app tegen eenzaamheid onder jongeren gelanceerd

Nieuwe app tegen eenzaamheid onder jongeren gelanceerd

21 augustus 2020 Uit Door admin

Slechts 2,5 maand geleden werd de eerste pilot van de app ‘Activitree’ gelanceerd in Maastricht. De app, met als doel het tegengaan van eenzaamheid onder jongeren, maakte sindsdien al een indrukwekkende groei door naar bijna 1000 gebruikers. Afgelopen week, tijdens de introductieweken werd de app ook gelanceerd in de regio Eindhoven en Amsterdam.

De introductieweken in de grote steden verlopen volgens de Corona regels; op afstand, in kleine groepjes en zo veel mogelijk online. De meeste activiteiten gericht op het kennismaken van nieuwe mensen zijn afgelast of vinden online plaats en dat maakt het leren kennen met medestudenten extra lastig. Terwijl juist dat zo cruciaal is voor nieuwe studenten.

Grote verandering

Studeren is een enorme omschakeling in je leven: nieuwe manier van leren, in een andere stad, vaak voor het eerst op jezelf wonen en dat met ook nog eens heel veel nieuwe mensen. Eigenlijk verandert je hele leven. Nieuwe sociale contacten opdoen zijn essentieel bij deze overgang. Normaal gesproken kun je daar tijdens de introductieweek een goede basis voor leggen, maar dit jaar is dat door de Corona crisis extra moeilijk.

Jongeren leven hun leven dan wel steeds meer online, maar onderzoek wijst uit dat precies deze groep zich vaker eenzaam voelt dan elke andere leeftijdsgroep. Het beeld heerst dat studenten per definitie een druk sociaal leven hebben, maar een groot deel van deze groep blijkt het moeilijk te vinden contact te maken met anderen en vriendschappen te onderhouden. Als gevolg van de corona crisis voelt nu bijna de helft in de leeftijdsgroep van 25 tot 34 jaar zich momenteel eenzamer dan voor de corona crisis en bij jongeren onder de 25 is dat aantal nog groter.1

Makkelijk contact leggen

2 jaar geleden realiseerden de makers van Activitree (Fred Manders (35) en Moshe Sijben (31)) hoe vreemd het is dat er geen manier is om contact te leggen met mensen die je niet kent, in de buurt wonen en bijvoorbeeld net als jij graag bordspellen spelen. Waar er zat apps zijn die het mogelijk maken om online contact te maken met anderen, zagen ze een gat als het gaat om offline samen komen. Ze ontwikkelden daarvoor Activitree. Activitree is een activiteiten app die studenten verbindt op basis van interesses. Op deze manier leer je nieuwe mensen kennen waarmee je een hobby deelt en kun je laagdrempelig samen komen. Activitree activiteiten zijn namelijk altijd offline en in kleine groepen. De activiteiten zijn ingedeeld in categorieën en variëren van gezamenlijk koffiedrinken tot voetballen in het park, samen bordspellen spelen, een filmavond of een silent disco. Verder zijn er groepen rondom interessegebieden waar je lid van kunt worden. Zo zijn er groepen voor tennisliefhebbers, een vrouwengroep en groep voor studenten geïnteresseerd in tweedehands kleding. Naast deelnemen kan ook iedere gebruiker zelf een nieuwe activiteit organiseren.

Ambassadeurs

Katinka van Kan is als ambassadeur actief op Activitree. Ambassadeurs zijn studenten met een passie voor het organiseren van activiteiten om nieuwe mensen te leren kennen. Ze zorgen op Activitree voor een continue stroom aan activiteiten, stimuleren en ondersteunen gebruikers bij het organiseren van eigen evenementen en bevelen de app pro-actief aan aan de contacten die ze hebben of opdoen.

Katinka heeft zelf ervaren hoe moeilijk het kan zijn om nieuwe mensen van dezelfde leeftijd te leren kennen. “Als je in een nieuwe stad gaat wonen kun je natuurlijk lid worden van een sportvereniging, maar dat kost dan meteen geld en je moet vaak een verplichting aangaan om x keer per week te komen trainen. Ook kom je dan nieuw in een groep met mensen die elkaar al langer kent wat lastig is en een drempel vormt. Katinka vertelt dat ze in de Corona periode wilde gaan sporten in het park. “Iets wat ik sowieso zou doen. Ik heb dit als activiteit op Activitree gepost en nu sport in met 10 mensen die ik voorheen niet kende.” Het leuke aan Activitree is dat volgens haar dat mensen die zich aanmelden ook echt komen. Zelden komt iemand niet opdagen. En omdat iedereen komt om nieuwe vrienden te maken is de ‘vriendschap factor’ hoog. “Deelnemen doe je namelijk niet voor iemand anders, maar alleen voor jezelf en dat geldt voor iedereen die er is. Activitree is precies wat ik nodig had”.