Snel je rijbewijs halen? 8 tips!

Snel je rijbewijs halen? 8 tips!

11 april 2017 Uit Door admin

Als student is een rijbewijs superhandig. Maar ja… dat felbegeerde roze kaartje moet je dan wel eerst even zien te halen! Daarvoor heb je twee dingen nodig: het slagen voor je theorie-examen en voor je praktijkexamen. Dit duurt doorgaans vrij lang, maar dat hoeft niet perse. Er zijn namelijk een aantal tips en trucs waarmee jij je rijbewijs sneller kunt halen!

1. Het theorie-examen oefenen

Dat dikke boek klinkt doodsaai en dat is het eigenlijk ook. Een enkeling vindt het leuk om te leren hoe het zit met alle feitjes, maar de meeste studenten hebben wel genoeg te doen. Het is ook niet gek dat je eerst een aantal keer zakt voor je theorie. Maar het gaat natuurlijk een stuk sneller als je wel in één keer slaagt. Dat doe je door je theorie examen te oefenen.

2. Doe pas examen als je het kunt

Doe pas je theorie-examen als je zeker weet dat je het kunt. Pas als je genoeg oefenexamens goed hebt afgesloten, heeft het zin om het echte examen te doen. Het examen kost namelijk niet alleen je (studie)tijd, maar ook nog eens geld voor elke keer dat je zakt.

3. Wees op de hoogte van de regels

Er gelden bepaalde regels bij het theorie-examen. Omdat er weleens afgekeken wordt, zijn de controles strenger geworden. Neem dus even de regels door, want anders kun je door een onbenullig foutje de zaal uit gezet worden.

4. Neem een weekpakket of maandpakket

Verschillende aanbieders van rijlessen hebben pakketten voor mensen met haast. Je hebt dan bijvoorbeeld een week of een maand waarin je intensief lest. Je hoeft op die manier niet maandenlang te lessen, dus dit is zeker een snelle methode.

5. Kies een goede instructeur

Niet elke instructeur is even goed. Twijfel je over jouw instructeur, dan kun je misschien beter tijdig overstappen naar een ander. Alleen een goede instructeur zal je snel en duidelijk kunnen leren hoe je moet autorijden.

6. Leer alle bijzondere verrichtingen goed

Heb jij een instructeur die zegt dat je niet hoeft te oefenen met bepaalde handelingen, omdat de examinator daar toch haast nooit naar vraagt? Bedenk dan even twee dingen: ten eerste is het handig om het gewoon te kunnen en ten tweede zak je als de examinator de handeling toch van je vraagt. Dus: oefenen maar!

7. Heb geluk met de examinator

Een factor waar je weinig over te zeggen hebt: de examinator. Het kan wel helpen als je jezelf even netjes voorstelt en rustig en beheerst overkomt. Maar verder heb je weinig invloed op zijn of haar stemming. Als je pech hebt, kun je met de verkeerde examinator alsnog zakken.

8. Hou je rustig

Trillende handen wekken weinig vertrouwen bij een examinator. Evenals een vlotte babbel tijdens het autorijden, want jij als student hoort rustig en geconcentreerd te rijden. Dus: blijf bij de les, blijf rustig en concentreer je op de weg tijdens het rijden. Ben je niet aan het rijden, dan mag je gerust kletsen of grapjes maken.

Snel je rijbewijs halen is iets waarbij meerdere factoren een rol in spelen. De meeste dingen heb je zelf in de hand, maar een aantal dingen ook niet. De examinator mag je bijvoorbeeld niet kiezen en daar kun je pech mee hebben. Maar als jij rustig blijft en je rijdt gewoon goed, staat er niets tussen jou en dat mooie roze kaartje.