Student moet na diploma binnen jaar kamer uit

25 april 2015 Uit Door admin

Met het instellen van een zogenaamd campuscontract moet voorkomen worden dat studenten na hun studie jarenlang blijven hangen in hun studentenwoning. Dat staat in het Initiatiefvoorstel wonen van CDA-raadslid Danielle Knieriem. Op die manier hoopt de partij de doorstroom te kunnen bevorderen. Tegelijkertijd moeten er 1500 studentenwoningen gebouwd worden de komende drie jaar.

„Maar 31,6 procent van de studenten in Rotterdam woont op kamers. Waarom wil de overige 68,4 procent van de studenten niet in onze gemeente wonen”, vraagt Knieriem zich af. Een van de redenen is dat studenten steeds minder te besteden hebben en dat er te weinig aanbod is. Knieriem: „Wij willen dit realiseren door het opzetten van studentkwartieren. Deze studentkwartieren kunnen bijvoorbeeld gerealiseerd worden door leegstaande kantoorpanden te verbouwen naar studentenwoningen.”

PLAATS MAKEN

Daarbij moet dan een zogenaamd campuscontract worden afgesloten, waarin staat dat de student een jaar na afronding van de studie vertrekt om zo plaats te maken voor een nieuwe lichting. In ruil daarvoor kan de student dat relatief goedkoop wonen. Knieriem wil dat de wethouder in gesprek gaat met woningcoorperaties en de Erasmus Universiteit om zo’n contract te realiseren.

Een ander voorstel van Knieriem is om een deel van de sociale huurwoningen aan studenten toe te kenen. „ Dit kan bijvoorbeeld in wijken waar de demografische diversiteit niet hoog is. Het mes snijdt dan aan twee kanten: studenten hebben een woning voor een redelijke huurprijs en mogelijkheden voor huursubsidie en de wijk profiteert door de komst van jonge hoogopgeleiden.”

SOCIALE WONINGVOORRAAD

Naast het campuscontract wil het CDA-raadslid dat het stadsbestuur werk maakt van het halveren van de sociale woningvoorraad.  Volgens Knieriem is de verhouding zoek. „Maar liefst 69 procent van de woningen in de stad bestaat uit sociale voorraad, dat vinden wij te veel.” In sommige randgemeenten is de verhouding precies tegenovergesteld. „De woningvoorraad in randgemeenten bestaat veelal voor 80 procent of meer uit koopwoningen.”

Bron: Metro