Student die onderneemt leert en verdient meer

Student die onderneemt leert en verdient meer

14 september 2017 Uit Door admin

De studietijd is bij uitstek de periode om een onderneming te starten of als freelancer te werken. Als student heb je veel tijd, en als het niet lukt is er niet een heel gezin van je afhankelijk. In tegenstelling tot een gemiddeld bijbaantje moet je bij ondernemen niet alleen nadenken over hoe je het werk doet, maar bijvoorbeeld ook over allerlei administratieve zaken. Als het heel goed gaat met je bedrijf moet je zelfs personeel aannemen of investeerders zoeken. Die overwegingen kunnen tot kopzorgen leiden, maar meestal leer je er meer van dan elke week oppassen op de kinderen van de buren van je ouders.

Iedereen is ondernemer

Ondernemen hoeft niet meteen (en soms zelfs nooit) te leiden tot een bedrijf met een kantoor, werknemers en kerstpakketten. Sterker nog, ruim de helft van alle ondernemingen in Nederland wordt gevormd door zzp’ers. Dit zijn niet alleen stukadoors, websitebouwers of webshophouders, maar tegenwoordig steeds vaker maaltijdbezorgers en Uber-chauffeurs.

Ook zij moeten allemaal langs de Kamer van Koophandel (KvK) voor een inschrijving daar, en een btw-nummer bij de Belastingdienst. Dat wordt vaak in één sessie geregeld. De KvK adviseert ondernemers ook over verzekeringen, algemene voorwaarden en basale zaken zoals de rechtsvorm die je moet kiezen. Elke ondernemer moet elk kwartaal een btw-aangifte doen – óók in de kwartalen waarin er niets verdiend wordt, anders krijg je een boete.

 

Weten wat je doet

KvK-expert Van El adviseert nieuwe ondernemers om zich vooral bewust te zijn van wat ze doen. „Denk na over wat je wilt doen, win advies in, schrijf een ondernemingsplan. Als je die stappen doorloopt, haal je meer uit je bedrijf.”

Het moeilijkste, volgens de start-upexpert: weten wat je waard bent. „Als je net met je bedrijf begint, heb je vaak geen goed idee wat je zou moeten vragen voor je product of dienst. Je kan het ook omdraaien en eerst nadenken over de kosten die je gaat hebben. Als je na aftrek van alle kosten niets overhoudt, dan moet je meer geld vragen.” De tarieven van concurrenten nagaan helpt ook.

Een ondernemingsplan hoeft overigens geen saai document te worden. Voor veel soorten ondernemingen kan ook het business model canvas werken: een groot vel dat je dwingt om over bepaalde onderwerpen na te denken. En een ondernemingsplan is vaak noodzakelijk als je geld moet lenen om je bedrijf te starten of te laten groeien.

Aan de universiteit

Een hoop ondernemingen starten, bij gebrek aan geld voor een echte kantoorruimte, op de spreekwoordelijke zolderkamer van de oprichter. Groeit een bedrijf, dan hebben universiteiten en hogescholen daar tegenwoordig incubators ( broedplaatsen) voor ingericht. Daar komen ondernemende studenten, afgestudeerden en onderzoekers samen, maar er zitten soms ook grote bedrijven die willen weten wat de nieuwe generatie te bieden heeft en die misschien wel willen investeren.

 

Doe iets!

Zoals iedere zichzelf respecterende studentenstad betaamt, heeft ook Utrecht zijn eigen broedplaats voor ondernemers. UtrechtInc biedt programma’s en kantoorruimte, en richt zich met name op pas afgestudeerden. „Hun valkuil is dat ze in de onderzoeksmodus blijven hangen”, zegt Sjoerd Noorhoff, marketing- en communicatiemedewerker van de broedplaats.

„Ze zeggen wel eens dat elke onderneming een nerd moet hebben en een hustler, iemand die zaakjes regelt en klanten binnenhaalt. Sommige studentenstart-ups zijn nog te veel nerd, en wat weinig hustler. Ze zitten op hun kantoortje eindeloos aan een website te pielen. Heel veilig, maar het levert niets op.”

Bron: Telegraaf.nl