Studenten blijven op kamers gaan

6 augustus 2015 Uit Door admin

Studeren blijft een feestje; ondanks het leenstelsel blijkt op kamers gaan onvervangbaar

Nu de afschaffing van de basisbeurs een feit is geworden, zijn er veel berichten van studenten met zorgen over hun (financiële) toekomst. Kamernet, de grootste digitale marketplaats voor studentenkamers, besloot onderzoek te doen onder studenten over besparen, op kamers gaan en overige geldzaken. Kamernet ondervroeg ongeveer 2000 studenten en kwam tot interessante conclusies.

De afschaffing van de basisbeurs en de ingang van het nieuwe leenstelsel baart de studenten zorgen. Zo geeft bijna de helft van de respondenten (45%) aan dat ze veel meer uren naast hun opleiding zullen moeten werken. Een kwart meldt dat ze door de maatregelen de hoop op een tweede studie kunnen laten varen. Echter is er ook een silver lining: de nieuwe maatregel motiveert een kleine 20% van de studenten om sneller af te studeren! Hoe dan ook geeft ruim 20% aan dat ze het eigen uitgavenpatroon drastisch moeten aanpassen.

Kamernet was benieuwd waarop studenten dan van plan zijn te besparen het aankomende collegejaar. Studenten lieten weten dat ze -hoe pijnlijk ook- het aantal biertjes buiten de deur zouden terugschroeven: 47% geeft aan te willen besparen op de kroeg. Daarnaast meent 37% dat ook een besparing op voeding acceptabel is. Een kleine 20% denkt dat ouders ook leuke huisgenoten zijn en bespaart het liefst door nog even thuis te blijven wonen. Slechts 7% is bereid te besparen op uitgaven aan zijn of haar liefje.

En hoe zit het met op kamers gaan? Kamernet ondervond dat de meeste studenten het zelfstandig wonen toch hoog in het vaandel hebben; een ruime 70% van de studenten geeft aan dat de ervaring elke – al dan niet geleende – cent waard is. Slechts een krappe 20 procent geeft aan niet elk dubbeltje willen omdraaien voor een ‘bezemkast’ van 6m2 en blijft liever thuis wonen. Een kleine 10% denkt eraan om thuis te blijven wonen en wanneer het nodig is te crashen bij een scharrel of studiegenoot.

Studenten zullen naast besparen op de uitgaven doorgaans ook meer moeten werken om hun levensstijl te bolwerken. Om bij te verdienen denkt 65% van de studenten tussen de 8 en 16 uur per week te moeten werken. Bijna 20% denkt meer dan 16 uur per week te moeten werken. De overige 15% verwacht dat de ouders gaan bijspringen omdat voor hen werken geen optie is naast studeren. 65% van de studenten schat dat ze maandelijks tussen de 200 en 500 euro extra nodig hebben om rond te komen, terwijl 35% denkt meer dan 750 euro extra nodig te hebben op maandbasis.

Bron: kamernet.nl

Meer lezen over op kamers gaan en het vinden van een kamer doe je hier op Mijnstudentenleven.nl