Voordelig boodschappen doen als student: 4 tips!

Voordelig boodschappen doen als student: 4 tips!

14 februari 2022 Uit Door admin

De huidige inflatie voelt iedereen. Ondanks dat de prijzen overal enorm stijgen, neemt de koopkracht nauwelijks toe. Dat betekent dat iedereen manieren zoekt om te besparen. Dat geldt zeker voor groepen die al minder te besteden hadden. Zoals de studenten. Waar je voorheen nog wel met enkele euro’s op zak avondeten kon scoren, lijkt dat nu iedere keer moeilijker te worden. Goedkoop, lekker én gezond eten lijkt al helemaal onmogelijk. 

Merk jij dat je ook iedere keer weer in de knoei komt met je budget en gaat dit ten koste van een gezonde levensstijl? Dan is het tijd om hier verandering in te brengen. Want ook in deze tijd is het mogelijk om op je boodschappen te besparen als student. We zetten 4 tips op een rijtje.

1. Doe weekboodschappen 

Een ding waar veel studenten zich ‘schuldig’ aan maken, is dat ze iedere dag in de supermarkt te vinden zijn. Prima als je jezelf dan kunt weerhouden om toch iets extra’s mee te pakken, maar dat is meestal niet het geval. Daarom is het beter om iedere week de folder van de dichtstbijzijnde supermarkt(en) uit te pluizen en op basis van de komende weekacties een weekmenu samen te stellen. Zo hoef je er maar één keer uit voor boodschappen, doe je minder impulsaankopen én (als je vooral reclame koopt) ben je je goedkoper uit. 

Extra tip: zorg er wel voor dat je in goede fietstassen investeert (leuk cadeautje voor je verjaardag!) als je weekboodschappen gaat doen, want die tassen zijn heel moeilijk lopend of met het openbaar vervoer te vervoeren! 

2. Geniet van streekproducten 

Streekproducten van de boer of de plaatselijke groenteman hebben vaak het imago heel duur te zijn. Niets is minder waar. Vaak kan je het beter bij deze partijen kopen dan dat je weer eens bij de AH staat te wachten. Zeker als het gaat om fruit en groente die op dat moment echt in het juiste seizoen vallen. Denk bijvoorbeeld aan bakken aardbeien in het voorjaar. Is er een boerderij vlakbij jouw studentenwoning te vinden? Dan loont het zeker om hier eens langs te gaan. Vaak betaal je hier veel minder dan wanneer je soortgelijke producten in de supermarkt haalt. Een goede manier om gezond en toch voordelig te eten. 

3. Producten met korte houdbaarheidsdatum 

Is het om welke reden dan ook niet mogelijk om weekboodschappen te doen? En moet je dit dus wel iedere dag halen? Zorg er dan voor dat je je boodschappen rond sluitingstijd doet. Op dat moment worden veel producten met een korte houdbaarheidsdatum voorzien met een kortingssticker (meestal ongeveer 33 procent). Als je dit dezelfde avond of de volgende dag wilt eten, dan is dat natuurlijk nog helemaal prima. Zo kan je relatief goedkoop vlees, salades of groente halen. 

4. Kijk naar beneden 

In de supermarkten zijn ze slim genoeg om de wat duurdere producten op ooghoogte te zetten. Besef echter wel dat voor ieder product vaak ook een goedkoper alternatief te vinden is. Meestal niet op ooghoogte, maar helemaal onderop. Het loont dan ook zeker om de ogen de kost te geven en eens goed naar beneden te turen. Dat scheelt zo al enkele euro’s op je totale boodschappen!