Betaal jij niet te veel voor je zorgverzekering?

Betaal jij niet te veel voor je zorgverzekering?

24 februari 2022 Uit Door admin

Hoeveel betaal jij maandelijks voor je zorgverzekering? Misschien heb je het bedrag niet meteen paraat, maar wat je vast en zeker wel weet is dat het bedrag dat je maandelijks aan premie voor je ziektekostenverzekering betaalt best aanzienlijk is. Zorgverzekeringen zijn nu eenmaal niet goedkoop, om de simpele reden dat ook veel medische behandelingen die zij dekken aardig aan de prijs zijn. Maar hoe weet je nu zeker dat je niet te veel betaalt? Zeker als je niet of nauwelijks medische kosten maakt, kun je het gevoel krijgen dat je meer betaalt aan verzekeringen dan dat je eigenlijk gebruikt.

Verzekeren is verplicht

Ervoor kiezen om je helemaal niet tegen medische kosten te verzekeren, en iedere rekening die je ontvangt op dit gebied zelf te betalen, dat is geen optie. In ons land is het zo geregeld dat je verplicht bent om een ziektekostenverzekering af te sluiten. Dit noemen we de basisverzekering. De basisverzekering is verplicht vanuit de overheid, en je komt er dus echt niet onderuit om deze af te sluiten. Bij welke verzekeraar je dit doet, dat mag je wel zelf weten. Zo kun je dus zelf kiezen welke verzekeraar het best bij jou past, en op die manier ook op de kosten letten. Alhoewel de dekking bij iedere verzekeraar gelijk is, deze is namelijk door de overheid vastgesteld, kunnen de premies toch wat verschillen. Vaak heeft dat te maken met de keuzevrijheid die je als verzekerde ontvangt. Verzekeraars die je volledig de vrije keuze geven, en alle door de basisverzekering gedekte kosten die je bij zorgverleners maakt sowieso vergoeden, rekenen vaak een hogere premie dan verzekeraars die maar met een beperkt aantal zorgverleners een contract hebben afgesloten. Let wel op dat met een lagere premie dus vaak een beperktere keuze komt, en je bijvoorbeeld niet in een ziekenhuis in je eigen woonplaats terecht kunt, maar wat verder moet reizen als je een medisch specialist wilt bezoeken.

Vergelijk regelmatig de premies

De premies van de basisverzekering, maar ook die van de aanvullende verzekeringen die je af kunt sluiten, kunnen jaarlijks wat veranderen. Een goedkope zorgverzekering 2022 is dus niet per se ook altijd de beste keuze voor 2023; jaarlijks de premies vergelijken kan lonen.

Kijk dan ook meteen goed naar de dekkingen van je aanvullende verzekering, als je die hebt. Maak je namelijk nauwelijks medische kosten, dan kan het zijn dat je veel zwaarder verzekerd bent dan je eigenlijk nodig hebt, en je dus inderdaad meer premie betaalt dan op zal maken. Let wel op dat overstappen naar een beperkter pakket niet zonder risico’s is: maak je het jaar erop toch onverwacht opeens hoge kosten, en vaak zie je dat natuurlijk niet aankomen, dan kan het wel goed zo zijn dat je een deel zelf zal moeten betalen, en je alsnog duurder uit bent.