De hele dag zitten? Zorg voor  beweging

De hele dag zitten? Zorg voor beweging

14 januari 2019 Uit Door admin

Tegenwoordig zitten we steeds vaker. We zitten ’s morgens tijdens het ontbijt, daarna zitten we in de tram of trein naar school of college en daarna zitten we ook nog eens de rest van de dag in een collegebank of op onze bureaustoel achter de boeken. Om de dag af te maken ploffen we ’s avonds nog op de bank om al zittend of liggend de rest van de avond te netflixen of te gamen. Veel mensen denken dat het voldoende is om èèn of meer avonden in de week te sporten, maar je doet er verstandiger aan om tijdens de lange periodes dat je zit voldoende te bewegen en meer te staan.

Urenlang zitten niet goed te maken in de sportschool

Zoals gezegd denken veel mensen dat het dagelijks urenlang zitten goed te maken is door in de avonduren te sporten, maar toch is dit niet waar. Als je langer dan drie uur zit treden er al veranderingen op in je lichaam die veel schade kunnen aanrichten in het lichaam. Denk hierbij aan de doorbloeding naar de hersenen en benen die af gaat nemen. Als je zit is het namelijk zo dat je helemaal niet beweegt en dit stilzitten kan niet worden goedgemaakt door in de avonduren op de loopband te gaan staan.

Risico op hart- en vaatziekten

Hierdoor is het zo dat iemand die helemaal niet sport, maar wel tijdens zijn dag voldoende beweegt, net zoveel risico loopt op hart- en vaatziekten en diabetes als iemand die veel zit tijdens de dag en veel sport. Hiermee willen wij natuurlijk niet zeggen dat je de sportschool gedag moet zeggen, maar zorg ervoor dat er tijdens de dag voldoende bewogen wordt.

Bewegen tijdens het studeren

Zorg ervoor dat je tijdens jouw dag studeren of colleges lopen voldoende beweging hebt. Ga bijvoorbeeld tijdens de lunch een rondje lopen en neem in plaats van de lift de trap naar boven. Daarbij is het belangrijk dat je elk uur een klein rondje loopt, even koffie of water halen bijvoorbeeld. Zo zorg je ervoor dat je elk uur wat beweging hebt. Dit hoeft niet lang te zijn, als je maar een paar minuten beweging hebt.

Er zijn tegenwoordig ook effectieve manieren om tijdens het werken ook beweging te hebben. Een zit sta bureau bijvoorbeeld zodat je meer staat. Nog actiever zijn deskbikes en minicrosstrainers die onder het bureau passen. Hiermee kan er tijdens het werk voldoende bewogen worden en zorg je ervoor dat jouw doorbloeding goed blijft.