De meest populaire artikelen op Marktplaats en hoe je ze kunt upcyclen

De meest populaire artikelen op Marktplaats en hoe je ze kunt upcyclen

21 september 2022 Uit Door admin

Nederlanders zijn erg goed in het eindeloos hergebruiken van spullen. Zijn we onze stoelen zat? Dan zetten we ze meestal op Marktplaats, waarna we gelijk kijken of we toevallig ook weer een leuke set ervoor terug kunnen kopen op dezelfde website. Dankzij deze gewoontes zijn we een erg duurzaam land waarin we overproductie van materialen tegengaan. 

Uit een onderzoek van BravoKorting is gebleken dat 44% van de Nederlanders in het afgelopen jaar iets tweedehands heeft gekocht. 90% van de Nederlanders heeft zelfs aangegeven dat ze ooit in hun leven iets tweedehands gekocht of verkocht hebben. De welvaart van de mensen in verschillende provincies lijkt hier geen invloed op te hebben, want de inwoners van Flevoland, wat de op twee na armste provincie is, zijn de grootste doorverkopers, terwijl de rijksten in Noord-Holland de op één na zuinigste zijn.

Hoewel we van koopjes houden, willen we wel graag dat de spullen die we in huis nemen er uitzien alsof ze nieuw zijn. Om dit voor elkaar te krijgen, is er soms wat doe-het-zelven nodig. Hieronder lees je wat de tien meest populaire meubels zijn op Marktplaats en hoe je deze kunt upcyclen zodat ze er helemaal nieuw uitzien en bij de rest van je interieur passen. 

Bureaus

Met wel 1.922 advertenties op Marktplaats voor bureaus, is dit de perfecte plek om een tweedehands bureau aan te schaffen. Dit is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens heel leuk. Een bureau kun je namelijk prima opknappen. Even schuren en een likje verf en het kijkt al heel anders. Als je het ook nog een leuk aankleedt met een beschermlaag op het blad, zal het niet opvallen dat je het bureau niet nieuw gekocht hebt. 

Stoelen

Stoelen zijn een erg gewild meubelstuk voor in huis. Op Marktplaats kun je 1.588 advertenties voor stoelen vinden, waarvan een deel gemaakt is om een hele set te verkopen. Wil je deze stoelen een nieuw leven geven? Kijk dan eens of het mogelijk is om de stof te vernieuwen. Zolang je een nietmachine en een naaimachine hebt, kun je je tweedehands stoelen een hele nieuwe look geven. 

Bedden

Een bed is natuurlijk op allerlei manieren om te toveren tot een DIY-project. Zo kun je alleen het bedframe aanpakken door het een nieuw likje verf te geven, maar je kunt ook helemaal bij het begin beginnen met je schuurmachine. Wil je een chique uitstraling aan je bed geven? Maak er dan wat figuurtjes in voor een mooie afgewerkte look. Het is zelfs mogelijk om het bed niet te gebruiken om op te slapen, maar om er een gezellig bankje van te maken. Vergeet ook niet dat je bij een hoog bed de verloren ruimte eronder kunt gebruiken door er een ladekast van te maken. 

Kasten

Kasten zie je vaak overal in huis terug. Of je er nu je kleding in hangt of je servies er in kwijt wilt, elke kast is aan jouw gewenste doeleinde aan te passen. Hangen de planken niet helemaal op de juiste hoogte? Maak dan nieuwe gaatjes of schaf rails aan waar je de planken op kunt leggen. Hierdoor zul je niet alleen al je spullen kwijt kunnen omdat de planken op de goede hoogte hangen, maar kan je ook uitschuifbare plankjes installeren. 

Vloerkleden

Als je denkt aan het upcyclen van meubels, zul je vast niet snel aan een vloerkleed denken. Toch is het mogelijk om ook dit artikel helemaal aan je eigen smaak aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld meerdere kleine vloerkleden kopen om er zelf een geheel van te maken of er stroken uitknippen en deze vervolgens in elkaar vlechten. Als je echt creatief aan de slag wilt, zijn vloerkleden het perfecte witte doek. 

Ladekasten

Ook voor een ladekast kun je terecht bij Marktplaats. In 2022 waren er in heel Nederland 973 advertenties voor ladekasten te vinden op Marktplaats. Heb je een ladekast tweedehands gekocht, maar wil je het toch iets meer eigen maken? Dan kun je ervoor kiezen om de handgrepen te vervangen. Kies je voor een lange greep die makkelijk vast te pakken is, of toch liever voor een klein rond handgreepje voor een afgewerkte uitstraling? Alles kan!

Bedframes

Niet iedereen neemt graag het matras van een ander over. Daarom is het vaak ook mogelijk om via Marktplaats alleen een bedframe te kopen. Hoewel je hier minder aan kunt veranderen dan een heel bed, kun je er zeker iets leuks van maken. Zo kun je het frame alleen in je lievelingskleur verven, maar je kunt er ook een kast omheen bouwen om er een knusse bedstede van te maken. Bovendien kun je het frame inkorten, zodat je het kunt omtoveren tot het bed van je favoriete viervoeter.