Financiën op orde houden als student

Financiën op orde houden als student

31 juli 2020 Uit Door admin

Studeren is nooit goedkoop geweest, maar werd nóg duurder toen in 2015 de basisbeurs werd afgeschaft. Gelukkig is het toch nog wel mogelijk om te studeren als je wat minder te besteden hebt, omdat studenten mogen bijlen bij DUO. Helaas heb je dan wel aan het einde van je studie een hoge studieschuld. Wij vertellen je in dit artikel hoe je als student toch kunt proberen om je lening zo laag mogelijk te houden.

Neem een bijbaan

Een bijbaan en studeren kan een lastige combinatie zijn, maar je hoeft wel minder bij te lenen als je probeert om naast je studie nog een bijbaan te hebben. Wie weet heb je zelfs het geluk dat je een bijbaan kunt vinden in dezelfde richting als de studie die je volgt. Je kunt dan meteen ervaring opdoen en dat staat weer heel goed op je cv! Op deze pagina vind je een aantal links die je kunnen helpen met het vinden van een bijbaan. 

Ga niet op kamers

Volgens sommige mensen hoort op jezelf wonen erbij als je gaat studeren. Toch kun je ook besluiten om het niet te doen. Blijf nog even thuis bij je ouders en bespaar heel veel geld, omdat je geen huur en boodschappen hoeft te betalen. Misschien moet je bij je ouders wel kostgeld betalen, maar dat bedrag is meestal niet zo hoog als de kosten voor een kamer en de boodschappen. 

Bespaar op kleding en andere artikelen

Probeer zoveel mogelijk geld te besparen op de spullen die je nodig hebt. Koop leuke kleding in de sale of tweedehands en kijk voor studieboeken eens op een website met tweedehands spullen, zoals Marktplaats. Hier bespaar je een hoop geld mee en het is ook nog eens veel duurzamer! 

Besparen op je kosten voor telefonie en verzekeren

De vaste lasten, zoals telefonie en verzekeringen, kunnen vaak nog wel wat goedkoper. Bel je veel? Sluit dan een abonnement voor je smartphone af waar je onbeperkt mee kunt bellen. Veel verzekeringen, zoals bijvoorbeeld een opstalverzekering, kunnen vaak goedkoper dan je in eerste instantie zou denken. Vergelijk een opstalverzekering van verschillende aanbieders eens op een vergelijkingssite

Denk goed na voordat je iets koopt

Denk altijd goed na voordat je iets koopt. Doe geen impulsaankopen en overweeg eerst goed of je het product wel echt nodig hebt. Door het niet meteen te kopen, heb je langer de tijd om na te denken of je iets echt wel graag wil hebben. Bedenk je ook eens hoeveel uur je zou moeten werken voor iets dat je wil hebben. Je zal merken dat je uiteindelijk veel minder gaat kopen.