Fit blijven als student

Fit blijven als student

9 mei 2018 Uit Door admin

Je studententijd is de mooiste tijd van je leven. Echt! Maar het kan soms ook een uitdaging zijn. Met de constante druk om studieresultaten te halen. De wens om bij alle leuke dingen te zijn, ook al duren die tot diep in de nacht. Weinig geld. Bijbanen. Keuzes maken. Soms schiet de aandacht voor je gezondheid er dan bij in. Niet zo raar, je bent nog jong en voelt je topfit. Toch kan het geen kwaad ook in je studententijd aandacht aan je gezondheid te besteden. Maar wel op een leuke, makkelijke en goedkope manier. Hierbij onze tips:

Eet regelmatig

Balanceer je bloedspiegel door regelmatig te eten. Dat wil zeggen: elke drie tot vier uur. Zo vermijd je pieken en dalen in je energie- en concentratievermogen. En begin je dag met een ontbijt. Je brein heeft glucose nodig dus eet vezelrijk (volkorenbrood, groenten, fruit, muesli zonder toegevoegde suikers).

Eet beter

Natuurlijk, ook als student lukt het niet om elke dag een voedzame maaltijd op tafel te zetten. Maar probeer er aan te denken de volkoren variant van brood en pasta te kopen, zilvervliesrijst in plaats van witte rijst te gebruiken en verse groente en fruit te halen. Groente uit blik of een pot is ook goed. Gebruik vooral zo min mogelijk sausjes uit een potje of zakje. Ook al zijn die makkelijk, het is duur en bevat vaak veel suiker. Eventueel kun je overwegen om vitamine pillen te slikken zoals vitamine b12, vitamine c of vitamine e. Dit dient altijd aanvullend te zijn aan je eten en nooit ter vervanging! Lees er eerst even over voordat je dit overweegt.

Slaap genoeg

Zorg dat je voldoende slaap krijgt. Meer dan de helft van je herstel gebeurt gedurende je slaap. Een goede nachtrust is de belangrijkste bron van herstel. Tips hierbij zijn om zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip te gaan slapen (wel lastig natuurlijk als student), niet zwaar te eten of te drinken voordat je naar bed gaat en neem je  telefoon niet mee naar bed. Beter is het om even te ontspannen door een boek te lezen of te netflixen (mar dan geen horror kijken natuurlijk).

Beweeg meer

Beweeg elke dag tenminste 20 minuten. Dus neem eens de trap in plaats van de lift, pak de fiets in plaats van de tram of Uber. Je spieren moet getraind worden. En beweging zorgt voor meer energie, je voelt je fitter.

Intensiever bewegen door te sporten is ook een goed idee. Probeer een aantal zaken uit en kijk wat je leuk vindt. Hardlopen is makkelijk en goedkoop. Een sportschool heb je van goedkoop tot duur en kan een goede stok achter de deur zijn. Of misschien vind je een teamsport gezelliger en een competitie leuker. Thuis sporten kan ook. Denk aan oefeningen met gewichten. Of yoga. Of koop bokshandschoenen en ga boksen.