Geld lenen voor je studie

Geld lenen voor je studie

21 juni 2020 Uit Door admin

De juiste opleiding kiezen is een dingetje, maar het betalen van het dagelijks leven tijdens je opleiding is een nog veel groter ding. Studiekosten zijn niet te vergelijken met een avondje uit of een bijdrage aan de studentenverenigingen.

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om jouw studie te betalen. Je kan ervoor kiezen om je opleiding meteen af te betalen, maar de meeste studenten hebben dat geld niet. Geld lenen voor je studie kan op verschillende manieren.

1) Geld lenen via DUO

Je kunt studiefinanciering aanvragen bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit is sowieso een lening. Daar bovenop kan je een maandelijkse extra bijdrage vragen waarmee jij je studiekosten mee kan betalen. De rente van een DUO lening ligt vaak zeer laag en terugbetalen kan over een lange periode.

2) Studentenkrediet

Als student kan je ook collegegeld lenen bij de bank. Je komt niet in aanmerking voor standaardleningen, omdat je geen stabiel en hoog inkomen hebt. Daarom hebben een aantal banken studentenkrediet die ze aan de studenten bieden. Met dit geld kan je in één keer je collegegeld betalen. Deze lening hoef je pas terug te betalen na je studie, maar het mag uiteraard ook tijdens je studie. De rente tijdens je studie is zeer laag, maar na het in ontvangst nemen van je diploma krijg je te maken met de reguliere rente. 

3) Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Kom je niet in aanmerking voor bovenstaande leningen, bijvoorbeeld omdat je studeert naast je baan, of vanwege andere redenen? Dan kun je gebruik maken van een ‘gewone’ lening bij de bank. Je kunt kiezen voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Een persoonlijke lening is een lening waarmee je in één keer je collegegeld kan afbetalen. Daarna kan je met rente op maandelijkse basis je lening aflossen. Je persoonlijke lening berekenen kan op diverse website. De kenmerken van een persoonlijke lening zijn:

  • Rente staat vast
  • Looptijd staat vast, en kan tussen de 2 en 10 jaar zijn. Soms nog langer. Dat geeft zekerheid
  • Tussentijds opnemen is niet mogelijk

Een doorlopend krediet is een lening waarbij je tot een bepaald bedrag kan opnemen wanneer je maar wilt. Je mag altijd tussentijds aflossen op de lening. De kenmerken zijn:

  • Rente kan stijgen en dalen
  • Looptijd is variabel
  • Tussentijds opnemen is mogelijk