Is dit de allerbeste studentenfiets?

Is dit de allerbeste studentenfiets?

6 augustus 2020 Uit Door admin

Hoeveel fietsen verslijt jij per jaar? Ruil je bij een lekke band gelijk je fiets om voor een nieuw exemplaar of ben je handig genoeg om het zelf te fiksen? Een studentenfiets krijgt bij veelvuldig gebruik nogal wat te verduren en hoewel jij er vaak zelf maar een paar maanden of misschien een jaar op rondrijdt, gaan rijwielen zelf jaren mee. Waar moet een geschikte fiets aan voldoen, wat kost deze en wat is de beste op de markt? Je leest allemaal het in dit artikel.

Houdt het simpel

Hoewel je vroeger verdwaalde in de wereld van kilometertellers, versnellingen, zadel-modellen en supersonische remkabels, is het advies bij het kopen van een studentenfiets om het zo simpel mogelijk te houden. Werkende onderdelen kunnen helaas ook kapot en dat kan soms prijzige reparaties betekenen.

Op volle snelheid geconfronteerd worden met een niet-werkende rem is nooit leuk. Omdat remkabels geregeld blijken te breken, is de ouderwetse terugtraprem een prima alternatief.

Om het simpel te verwoorden: Het is van belang dat je een tweewieler uitkiest die tegen een stootje kan. Wanneer de plaats waar je woont bekendstaat als hotspot voor dieven, luidt het advies: hoe ouder en simpeler, hoe beter. We raden je daarnaast natuurlijk aan om je rijwiel van een degelijk slot te voorzien.

Mocht je fiets desondanks toch gejat worden, dan hopen we dat je een fietsverzekering hebt afgesloten. Hoewel het je fiets niet terugbrengt, verzacht een dergelijke verzekering de omstandigheden enigszins. Je fiets verzekeren is niet zo ingewikkeld , kost maandelijks een habbekrats en bespaart je waar nodig een hoop ellende.

Wat kost een goede tweedehands fiets?

Fietsen zijn er natuurlijk in alle soorten en maten. Als we kijken naar de kwalificaties van een goede studentenfiets, komen we uit bij de tweedehands stadsfietsen of natuurlijk de bekende omafiets. Op advertentiewebsite Marktplaats lijkt een dergelijke, in prima staat verkerende fiets minimaal €80 te kosten. Als je in een studentenstad woont zal de prijs ongetwijfeld wat hoger liggen omdat dit type rijwielen nu eenmaal erg geliefd zijn.

Gemiddeld zou je met een prijs tussen de €100 en €200 een goede gebruikte fiets moeten kunnen vinden. Vaak geven fietsenmakers je zelfs nog een periode waarmee je terug kan komen om kleine defecten te laten repareren. Maak altijd een korte proefrit zodat je zeker weet dat je de fiets lekker vind rijden.

Als de fiets voldoet aan je verwachtingen en je hebt een mooie prijs kunnen maken, rijd je fluitend de winkel uit. Op naar een gelukkig huwelijk met vele kilometers samen!

Is Swappen de uitkomst?

Mocht je zelf niet zo handig zijn en aan de andere kant de fietsenmaker niet willen vereren met een periodiek bezoek, kies dan voor een Swapfiets. Hierbij krijg je een ordentelijke fiets, herkenbaar aan het blauwe voorwiel, voor slechts €13,50 per maand. Juist omdat reparaties zijn inbegrepen in de prijs is dit een schitterende oplossing voor veel studenten, die het over het algemeen niet breed hebben.

Het lage bedrag klinkt natuurlijk ideaal, zeker als je weet dat je hier echt een deftige fiets voor terugkrijgt. Op de langere termijn ben je waarschijnlijk wel wat meer kwijt dan wanneer je zelf een fiets koopt, maar dit model waarbij je elke maand net iets meer dan een tientje betaald is op zijn minst interessant.

Bij Swapfiets is reparatie een fluitje van een cent. Via de applicatie kun je een afspraak maken en wordt je fiets binnen twee dagen vervangen door een nieuwe. Ook bij diefstal krijg je een nieuwe fiets maar heb je wel te maken met een eigen risico van minimaal €40 en moet je natuurlijk nog aangifte gaan doen. Wanneer je lekker onbezorgd wilt rondfietsen zonder zorgen over dure reparaties en geen probleem hebt om maandelijks €13,50 af te tikken, is de Swapfiets de ideale oplossing.

Zorg altijd voor een goed slot

We hebben het in de eerste paragraaf al even kort aangekaart maar het hebben van een degelijk slot is meer dan essentieel. Hoewel een lekke band wellicht zo gemaakt is, is een gestolen fiets natuurlijk een drama. De prijs-kwaliteitsverhouding is in deze van toepassing, omdat een goed slot er in ieder geval voor kan zorgen dat je maandenlang plezier hebt (en houdt) van je fiets.

Image by Eugenia Tukbaeva from Pixabay