Je rijbewijs halen? Start op tijd met oefenen

Je rijbewijs halen? Start op tijd met oefenen

3 juli 2020 Uit Door admin

Met openbaar vervoer reizen is niet meer interessant voor jou en je wil eindelijk met je eigen auto naar de plaats van bestemming rijden. Je hebt echter wel een rijbewijs nodig daarvoor, een rijbewijs halen is echt niet moeilijk of ingewikkeld. De eerste stap is theorielessen, na het succesvol behalen van het theorie examen kan je overgaan tot de praktijklessen. En als je het praktijkexamen met succes afrondt krijg je je rijbewijs in handen. 

Theorielessen

De theorielessen bestaan uit verschillende onderdelen, de bedoeling is dat je al deze onderdelen onder de knie hebt alvorens je deelneemt aan de praktijklessen. In Nederland kan je vanaf zestien en een half jaar beginnen met je theorielessen. Op je zeventiende mag je je praktijklessen doen, als je theorielessen met succes afrondt kan je ook overgaan tot het praktijkexamen. Je krijgt dan bij het succesvol afronden van je examen je rijbewijs. Je kan echter alleen deelnemen aan het verkeer als je een bijrijderspas hebt en begeleid wordt door iemand die zevenentwintig jaar en ouder is en al langer dan tien jaren een rijbewijs heeft. Dit doe je tot je achttiende, na je achttiende mag je zelfstandig rijden.

Vergelijken van aanbieders

De drie hoofdonderdelen die jou worden bijgebracht tijdens de theorielessen zijn kennis, inzicht en gevaarherkenning. Je moet namelijk kennis hebben van alle verkeersregels en feiten alvorens je deelneemt aan het verkeer. Je moet inzicht hebben om de regels te kunnen toepassen en bij gevaarherkenning moet je in staat zijn om gevaar te herkennen en te handelen. Op Vergelijk-gratis.nl zijn er voldoende dienstverleners op het gebied van rijbewijzen theorie, hieruit kan je kiezen bij wie je de lessen wil volgen.

Examen

Alvorens je examen gaat maken moet je een medisch keuringsformulier invullen en inleveren bij CBR, zij bepalen dan of je geschikt bent voor een rijbewijs en om deel te nemen aan het verkeer. Na hun goedkeuring mag je deelnemen aan het examen. Tijdens de examen krijg je voor kennis twaalf vragen, hiervan moet je tenminste tien goed hebben. Bij inzicht krijg je achtentwintig vragen, hiervan moet je tenminste vijfentwintig goed hebben. Bij gevaarherkenning krijg je vijfentwintig vragen, hiervan moet je in tenminste dertien vragen goed hebben. Pas als je de minimale aantallen per onderdeel goed hebt, slaag je voor het theorie-examen.  Per vraag krijg je ongeveer acht seconden, dit lijkt nu weinig, maar als je de theorie beheerst is acht seconden zelfs teveel.