Pak eens vaker de fiets

Pak eens vaker de fiets

11 maart 2022 Uit Door admin

Nu Corona ten einde loopt en de scholen en universiteiten weer open zijn, moeten we ook weer reizen. Met het OV, wat nu weer heel druk is. Misschien met de auto, wat ook heel druk en bovendien erg duur is. Niet altijd de beste oplossing dus. Misschien heb je geluk en kun je lopend. Maar verder, pak eens vaker de fiets! Als je dichtbij woont is dat sowieso een goed idee. Maar ook als je iets verder woont, zo ongeveer in een straal van 20 tot 30 kilometer, is onze tip: ga fietsen.

Vier redenen om de fiets te pakken

1) Je bespaart veel geld

De prijzen voor brandstof en openbaar vervoer zijn hoog. Elk jaar stijgen de prijzen voor trein-, tram en buskaartjes weer. En Nederland voert al jaren de lijst aan van EU landen met de hoogste benzineprijs, en die prijzen lijken voorlopig alleen maar hoger te worden. Fietsen zelf kost niets (behalve een bruine boterham als brandstof) dus hier valt flink te besparen.

Je hebt natuurlijk wel een fiets nodig. Je kunt er een kopen, en dan kun je kiezen voor een nieuwe of een tweedehands. Als je dagelijks flinke afstanden fietst is een nieuwe wellicht verstandig maar woon je dichterbij raden we je een tweedehandsje aan. Studentenfietsen hebben nu eenmaal een zwaar leven en worden snel afgeragd. Heb je geen zin in het gedoe van het kopen of repareren van een fiets kun je ook een fiets huren of leasen.

2) Je hoeft nooit meer te wachten

Dit geldt voornamelijk voor de OV-reizigers. Om op je bestemming te komen, moet je meestal gebruikmaken van verschillende vervoersmiddelen (stukje fietsen, de bus of trein in en een keer overstappen) en dat kost tijd want niet alles sluit op elkaar aan. Ga met de fiets en je verliest geen tijd aan wachten of het missen van een aansluiting!

3) Het is goed voor je gezondheid

De meeste mensen werken of studeren zittend, een houding waarvoor de mens niet gemaakt is.  Doorbloeding van de spieren wordt belemmerd waardoor transport van voedingsstoffen en afvalstoffen wordt tegengehouden. Genoeg bewegen is dus belangrijk. Een halfuur op de fiets is al gauw goed voor het verbranden van 500 calorieën.

4) Fietsen ontspant

Veel studenten die een drukke dag hebben gehad ervaren stress. Stress is spanning en wordt pas negatief als de spanning te hoog oploopt. Na een drukke dag ook nog eens een drukke of vervelende reis naar huis, kan zorgen voor nog meer stress waardoor je bij thuiskomst niet bepaald ontspannen bent. Een stuk fietsen helpt aanzienlijk om te ontspannen, zowel het bewegen als de buitenlucht. Hiermee kun je laatste gedachten over werk of studie overboord te zetten en kom je fris thuis.

En de regen dan?

Sommige mensen denken dat het altijd regent maar dat valt wel mee. Wist je dat er zo’n 240 dagen per jaar zijn waarop het helemaal niet regent? Dat is 65% van de tijd!. En op de dagen waarop het wél regent is dat maximaal 2,5 uur. Alles bij elkaar dus een heel grote kans dat je op dat halve uurtje dat je naar universiteit fietst lekker droog blijft op de heenweg én de terugweg. Voor die gevallen dat het toch regent, koop een goed regenpak en goede fietstassen. Daarmee blijf je zelf en je spullen behoorlijk droog. Regent het belachelijk hard? Dan mag je van ons wel een keertje met het OV.