Snelle manieren om je te ontspannen tijdens de examenperiode

Snelle manieren om je te ontspannen tijdens de examenperiode

11 maart 2022 Uit Door admin

Tijdens de examenperiode sta je voortdurend onder druk. Het werk stapelt zich op en je kunt je niet meer herinneren wanneer je voor het laatst meer dan vijf uur slaap hebt gehad. En als er nog een item aan je takenlijst wordt toegevoegd, kan je hoofd wel ontploffen. De stress die je voelt tijdens de examenperiode kan hoog oplopen en dit kan je mentale en fysieke gezondheid schaden. Het lijkt misschien moeilijk haalbaar, maar net als de dagen extra stressvol worden zou je even moeten stoppen, vertragen en ontstressen. We weten het – je hebt daar eigenlijk geen tijd voor. Een dagje naar de spa of een luxe strandvakantie zijn natuurlijk geen opties, maar er zijn wel genoeg andere manieren om even op adem te komen. Of je nu vijf minuten de tijd hebt tussen het studeren door of een paar uur over hebt, hieronder vind je enkele snelle en eenvoudige methoden om wat rust in je dag te brengen.

Als je vijf minuten hebt

Veel studenten hebben de neiging om naar hun telefoon te staren als ze even een korte pauze nemen, maar bewust even niets doen is een betere manier om te ontspannen. Zelfs als je maar enkele minuten de tijd hebt, kun je je lichaam en geest nog steeds ontspannen met een paar eenvoudige technieken. Ga even weg van je computerscherm en telefoon en neem een paar keer diep adem. Als je ergens anders bent, bijvoorbeeld wachtend op een trein, sluit dan even je ogen en probeer je gedachten los te laten. 

Heb je moeite om helemaal niets te doen? Doe dan iets totaal onzinnigs, zoals je portemonnee ordenen of online krasloten spelen. Binnen enkele seconden heb je al resultaat. 

Als je vijftien minuten hebt

Heb je iets meer tijd, dan kan een korte wandeling een goede manier zijn om je hoofd leeg te maken, ook al is het maar in de buurt van je school. Door je huidige omgeving te verlaten, heb je iets anders om je op te concentreren. Bovendien levert een klein beetje lichaamsbeweging edorfines op die je humeur verbeteren. 

Je kunt ook een kwartiertje de tijd nemen om een vriend of familielid te bellen, een tijdschrift te lezen of wat gedachten op te schrijven in een dagboek. Een korte ontsnapping uit de sleur van het studeren kan ervoor zorgen dat je productiever bent wanneer je weer aan de slag gaat.

Als je een uur hebt

Veel mensen hebben de neiging om andere praktische of nuttige dingen te doen als ze wat tijd over hebben, maar de enige manier om je stressniveau echt te verminderen is om iets te doen dat je helemaal voor jezelf doet. Een yogales of een andere vorm van lichaamsbeweging is een goede methode om je tollende hoofd te kalmeren. Of geniet van een luchtige tv-serie of een koffiedate met een vriend. Je kunt je ook overgeven aan de stilte van een bibliotheek, op zoek gaan naar schatten in een kringloopwinkel of gewoon alles laten vallen en mensen observeren terwijl je je hersenen laat vertragen.