Alles over het huren van een studentenkamer

Straks ga je studeren, of misschien studeer je al. Voor de meeste studenten geldt dat de universiteit of hogere school niet in je oorspronkelijke woonplaats gevestigd is. Vaak betekent het dan ook dat je op kamers gaat, zodra je van de middelbare school af komt. Niet alleen de reistijd naar je nieuwe opleiding hoeft een reden te zijn om op kamers te gaan. Anderen willen op kamers om eindelijk zelf te kunnen bepalen hoe laat ze thuis komen uit de kroeg, of wat ze eten.

Op kamers gaan geeft je een stuk zelfstandigheid. Voor het moment daar is, dat moment waar je al jaren naar uitziet, het moment dat je de sleutel in het slot steekt en je eigen kamer binnengaat, moet er wel het een en ander geregeld worden.

Kamer zoeken

Het begint met het zoeken naar een kamer om te huren. Twee handige websites waar je een kamer kunt zoeken en je in kunt schrijven.

Check kamers op Kamernet.nl Check kamers op Kamerstunt.nl Check kamers op huurwoningen.nl

Het aanbod van kamers is niet eindeloos, maar de vraag vaak wel enorm. En waarschijnlijk heb jij wel je voorkeuren en eisen wat betreft je nieuwe onderkomen. Het is daarom zaak om op tijd op zoek te gaan naar een kamer. Wacht niet tot augustus als iedereen kamers aan het zoeken is. Misschien ken je toevallig iemand die een kamer verhuurt of vertrekt een vriend van je oudere broer of zus voor de studie naar het buitenland. Vaak is het echter niet zo makkelijk. Laat overal weten dat je op zoek bent naar een kamer. Het kan nooit kwaad en misschien dat iemand je op die manier aan een kamer kan helpen.

Heb je een kamer gevonden? Kijk hier dan voor de handige verhuischecklist!

 Huurmogelijkheden

Daarnaast is het erg handig als je jezelf aanmeldt bij de verschillende websites die het kameraanbod in jouw stad weergeven. Het plaatsen van een advertentie in een lokaal huis-aan-huis blad is vaak ook succesvol maar kost een paar centen. Het ophangen van briefjes bij supermarkten, pin-automaten, bibliotheken, buurthuizen of de ingang van een studentenhuis is ook nooit weg. Adverteren in een studentenblad levert soms ook een kamer op.

Op deze website staan een paar van deze sites die kamers aanbieden. Er staan ook een aantal tips die handig zijn bij het huren van je toekomstige kamer. Je kunt ook kijken bij particuliere kamer- en woningverhuurders. Samen met vrienden een huis huren behoort ook tot de mogelijkheden. Dit kan echter vaak alleen in de vrije sector, vanwege de eisen van de gemeente voor een huisvestigingsvergunning.

In studentensteden zijn vaak verhuurders die speciale studentenkamers verhuren, bijvoorbeeld in een grote studentenflat. De kamers zijn dan vaak ongeveer 15 vierkante meter met eigen sanitaire voorzieningen en een gedeelde keuken. De brutohuur ligt hier ongeveer rond de €200 tot €250. Anti-kraak behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Je krijgt dan een gebruikscontract en betaalt gebruikersvergoeding.

Oplichting bij verhuur kamers

Als je een kamer hebt gevonden die jou geschikt lijkt moet je kijken of deze ook binnen jou budget past. Uiteraard is het ook niet geheel onbelangrijk om te kijken wie de verhuurder is. Je moet niet zomaar met iedereen een contract aangaan. Er zijn namelijk ook malafide verhuurders die illegaal onderhuren. Neem daarom geen overhaaste beslissingen bij het huren van je kamer. Het zou zonde zijn als je net in je kamer bent getrokken en vervolgens te horen krijgt dat hij aan iemand anders verhuurt is. Je bent dan niet alleen je kamer kwijt maar vaak ook een hoop geld. En dat is juist vaak iets waar het studenten aan ontbreekt. Vaak kun je vooraf informeren of een verhuurder betrouwbaar is en het is sowieso nooit verstandig om zomaar grote aanbetalingen te doen.

De kosten

Uiteraard wil je niet teveel voor je kamer betalen. Je kunt kijken wat de regels zijn rond huurprijzen van kamers. Net als bij woonhuizen is er namelijk bij kamers zoiets als een wettelijke maximale huurprijs. Deze maximale huurprijs gaat over de kale huur van de kamer. De kale huur is de huur die je alleen betaalt voor het gebruik van je kamer. Dus hier zit nog geen gas, elektra, water en soortgelijke zaken bij in.

Deze maximale kale huur wordt berekend volgens een puntentelling. In deze puntentelling wordt bijvoorbeeld gekeken naar de oppervlak van de eigen vertrekken, oppervlak gezamenlijke vertrekken met centrale verwarming, welk type verwarming er is, welke kookgelegenheden en sanitaire voorzieningen er zijn en of er bijvoorbeeld ernstige overlast is vanwege de woonomgeving.

Als je alle gegevens ingevuld hebt levert je dit een totaal puntenaantal op. Dit totale puntenaantal staat voor een landelijke maximale toegestane huur. Het kan voorkomen dat je volgens de puntentelling teveel huur betaalt. Vaak kun je dan via een simpele procedure bij de huurcommissie een huurverlaging aanvragen.

Servicekosten

Veel studenten betalen elke maand een voorschot op de servicekosten. Deze servicekosten zijn onder andere voor gezamenlijke verwarming, schoonmaken van trappenhuizen of buitenverlichting. Deze servicekosten vallen niet onder kale huur en moeten jaarlijks apart afgerekend worden. De verhuurder mag geen winst maken op de servicekosten en moet dan ook alleen de werkelijke gemaakt kosten voor service in rekening brengen. Onder de kale huur vallen ook zaken als inbouwapparatuur, dubbel glas en onderhoud aan de centrale verwarming. Aan het eind van het jaar moet de verhuurder de werkelijke gemaakte servicekosten in rekening brengen. Als je het niet eens bent met de hoogte van de servicekosten kun je hierover het beste een brief sturen aan de huisbaas.

Wanneer er onverwachts nieuwe serviceposten bijkomen die niet in het huurcontract staan, hoef je deze niet zomaar te aanvaarden. Als je er met de huisbaas niet uit komt kun je tot twee jaar na het verschijnen van het kostenoverzicht de zaak voorleggen aan de huurcommissie. Het kan zijn dat je servicekosten moet betalen voor stoffering en meubilering. Om te toetsen of deze servicekosten redelijk zijn gebruikt de huurcommissie de volgende regel. Je maakt een lijst met alle mee verhuurde stukken. Voor alle stukken die 5 jaar of jonger zijn neem je de nieuwwaarde, voor alles ouder dan 5 jaar gebruik je de dagwaarde. Alle bedragen van de verzekerde stukken tel je op en deel je vervolgens door 60. Het bedrag dat er dan uit komt is de maximale maandelijkse vergoeding voor stoffering en meubilering.

All-in huren

In plaats van een kale huur en een aparte huur voor de bijkomende kosten als stoffering en servicekosten bestaat er ook zoiets als een all-in huur. Deze vorm van huur is echter verboden. In de wet staat dat, in geval van een all-in huur, 55% van de maximale huurprijs geldt als kale huur. Voor het voorschot op de servicekosten is bepaald dat dit 25% van de nieuw vastgestelde huurprijs beslaat. Als je een all-in huur hebt kun je de huurcommissie een verzoek sturen om een uitspraak te doen over de kale huurprijs en bijkomende kosten. De uitspraak die de huurcommissie vervolgens doet werkt terug tot de eerste van de maand na de datum dat je het verzoek ingediend hebt. Als je kale huur en watergeld niet uitgesplitst zijn geldt dit niet als all-in huur.

Check kamers op Kamernet.nl Check kamers op Kamerstunt.nl

Het onderhoud

De verhuurder is verantwoordelijk voor het onderhoud. Doet de verhuurder dit niet of te laat, dan kan de huurcommissie de verhuurder wijzen op zijn verplichtingen. Het is zinvol slecht onderhoud te melden, aangezien dit de huurprijs flink kan verlagen tot het moment dat het achterstallige onderhoud is uitgevoerd. Om een klacht in te dienen moet je een bepaalde procedure volgen. Eerst dien je schriftelijk je klachten in bij de verhuurder. Als hij na 6 weken niet gereageerd heeft dien je een verzoek in bij de huurcommissie. Jij en de verhuurder ontvangen dan een brief met een acceptgiro die je moet betalen om de procedure verder in gang te zetten. De huurcommissie stelt vervolgens een onderzoek in en doet een uitspraak. Aan de hand van die uitspraak wordt de huur verlaagd en achterstallig onderhoud ingehaald, of niet. Bij huurverlaging mag de huur pas weer terug naar het oude bedrag als het onderhoud verricht is.

Wettelijke huurverhoging

Elk jaar vindt er een huurverhoging volgens wettelijke normen plaats. Na het verhelpen van achterstallig onderhoud mag alleen de laatste gemiste huurverhoging worden ingehaald. Een extra huurverhoging kan alleen wanneer er een verbetering is aangebracht in de leefomstandigheden en leefgemak. Hierbij moet je denken aan een centrale verwarming of douche. Deze mag echter niet zonder jouw toestemming worden aangebracht. Hiervoor moet een onderhoudscontract worden opgesteld dat door jou en de verhuurder ondertekend moet worden. Of deze huurverhoging redelijk is of niet kan bepaald worden door de huurcommissie. Een verzoek hiervoor moet je binnen 3 maanden na de verbetering indienen bij de huurcommissie. Lees hier meer over je kansen op huurverlaging.

Huurtoeslag

Als je in verhouding met je inkomen teveel geld kwijt bent aan de huur van je kamer en de kale huur ligt tussen vastgestelde grenzen, dan heb je recht op huurtoeslag. Er zijn wel een aantal punten waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen. Je moet 18 jaar of ouder zijn, de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning met recht op sociale voorzieningen hebben, ingeschreven staan bij de gemeente waar je kamer is en een zelfstandige woning met eigen toegangsdeur, toilet en keuken hebben. Daarnaast moet de kale huur tussen vastgestelde grenzen liggen, je inkomen mag niet te hoog zijn en als je vermogen hebt moet dit onder het heffingvrije vermogen liggen. Huurtoeslag kun je aanvragen bij de Belastingdienst, via papier of elektronisch. Als je al huurtoeslag krijgt moet je veranderingen in je inkomen doorgeven aan de Belastingdienst. Naast huurtoeslag is er ook nog een woonkostentoeslag. Deze kun je aanvragen als je niet in aanmerking komt voor huurtoeslag. Dit is een regeling uit de bijzondere bijstand en wordt uitgevoerd door het DWI of CWI. Je hoeft geen bijstandsuitkering te hebben om in aanmerking te komen, iedereen met een laag inkomen kan in aanmerking komen.

Kwijtschelding

Vaak moet je binnen de gemeente waar je komt te wonen ook nog zoiets als gemeentebelasting betalen. Deze verschillen per gemeente. In sommige gevallen kun je ook kwijtschelding aanvragen, bijvoorbeeld wanneer je een lager inkomen hebt. De regels hier omheen verschillen ook per gemeente. Het beste kun je informatie over gemeentebelasting en kwijtschelding hiervan opzoeken op de site van de gemeente waar je komt te wonen.

Inboedel- / woonverzekering

Heb je dan eindelijk een kamer gevonden, vergeet dan niet een inboedelverzekering af te sluiten. Al woon je klein, ook als student heb je best veel dure spullen in huis. Denk aan je smartphone, laptop en tablet maar ook aan sieraden of andere kostbaarheden die je liever niet opnieuw wilt betalen door brand, diefstal of andere vormen van schade. Met een inboedelverzekering (of ook wel woonverzekering genoemd) krijg je in principe de geleden schade vergoed. Het afsluiten van een inboedelverzekering is niet verplicht, maar is wel aan te raden.

Je moet er wel aan denken dat, net als bij het lenen van geld, het bij verzekeren van belang is dat je verschillende polissen vergelijkt omdat de voorwaarden per verzekering sterk kunnen verschillen. Meer over de inboedelverzekering lees je hier op MijnStudentenleven.nl

Overzicht inboedelverzekeringen
Centraal Beheer StudentenverzekeringInboedelverzekering speciaal voor studenten


Direct naar Centraalbeheer.nl



Ditzo.nl InboedelverzekeringNu met cashback actie!


Direct naar Ditzo.nl


Univé InboedelverzekeringGeen winstoogmerk


Direct naar Univé.nl