Spaghetti met tomatensaus (zoals de Italianen hem maken)

Spaghetti met tomatensaus (zoals de Italianen hem maken)

15 juli 2020 Uit Door admin

Voor de kleine portemonnee bestaan er duizenden recepten om toch iets lekkers op tafel te toveren. De Italianen, met hun cucina povera, zijn hier ware meesters in. Misschien heb je hem wel eens mogen proeven in Italië, de originele Spaghetti al pomodoro. Dat smaakt toch vaak anders dan wanneer je hem zelf maakt. Hoe doen ze dat toch? 

Tomaten uit blik? Jazeker!

Allereerst: verse tomaten in Nederland zijn niet altijd lekker. Soms zijn ze ook iets te waterig voor goede saus. Zelfgekweekte tomaten zijn een goed alternatief, maar tomaten in blik net zo goed. Zorg dus dat je een blik tomaten in huis hebt, de polpa (pulp) van het merk Mutti. Daar maak je voor vier personen tomatensaus mee, Italianen gebruiken dit ook. Je ingrediënten voor vier borden:

– 1 blik polpa van Mutti

– 5 el olijfolie

– 3 tenen knoflook

– 2 el gedroogde oregano

– 400 g spaghetti (liefst van een echt Italiaans merk. Kost iets meer, maar dat proef je ook)

– 1,5 el tomatenconcentraat (uit een tube, ook van Mutti)

– zout

– peper

– verse basilicum en peterselie

– Parmezaanse kaas, geraspt

Saldo checken en huisgenoten appen

Je ziet, dit zijn bijzonder weinig ingrediënten en de meeste heb je waarschijnlijk al in huis. Alles bij elkaar opgeteld, en ervan uitgaande dat het een en ander niet ingekocht hoeft te worden, ben je zeer goedkoop uit. Misschien heb je zelfs ruimte over voor een stukje brood om je bord mee ‘schoon te maken’ en voor een flesje witte wijn. Op je smartphone met sim only-abonnement check je snel je saldo, waarna je meteen even een paar huisgenoten appt dat er vanavond echt Italiaans eten op tafel staat.

Bereidingswijze

Zet een flinke pan water op het vuur. Zet op een andere gaspit een wok of koekenpan en fruit de fijngehakte knoflook met de oregano in de olie. Als de knoflook gaat kleuren, doe je het tomatenconcentraat erbij. Roer goed en voeg de gehakte peterselie toe. Daarna mag het blik tomatenpulp erin geleegd worden en laat je de saus rustig met de deksel op de pan pruttelen. Voeg zout en peper toe naar smaak. Zodra het water kookt, doe je er een eetlepel zout en de spaghetti in. Bijna op de gewenste gaarheid? Giet de boel grotendeels af, doe de pasta met ongeveer een kopje kookwater bij de saus en schep om. Verdeel de spaghetti al pomodoro over de borden, garneer met wat reepjes basilicum en zet de parmezaan in een bakje op tafel. Dit is een goedkoop én gezond gerecht. Wijntje erbij, stukje brood en genieten maar!