Studenten Wageningen

Wageningen staat bekend als de stad der bevrijding en heeft als jaarlijkse hoogtepunten het Vrijheidsdefile en het Bevrijdingsfestival. Deze evenementen brengen jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers naar de studenten stad Wageningen toe. Wageningen staat bekend onder studenten als broedplaats voor innovaties, bijvoorbeeld op het gebied van natuur en leefomgeving. Wageningen heeft de titel ‘City of Life Sciences’ en is hard op weg zich ook internationaal te profileren als interessante studentenstad voor studenten van verschillende studierichtingen.

Kerncijfers

  • Aantal inwoners in 2018: 38.458
  • Werknemers universiteit: 6.500
  • Aantal studenten: 10.393
  • Aantal studenten die wonen in Wageningen: 5477

Kamers in Wageningen

Ieder jaar wordt Wageningen overspoeld met nieuwe studenten die een kamer proberen te bemachtigen. Daarnaast zijn veel studenten op zoek naar een andere, liefst betere, kamer. Direct kijken bij de kameraanbieders op deze site zal je helpen om een goede woning te vinden.

Werken

Het merendeel van de studenten heeft naast zijn of haar studie, tijd om wat extra geld in de maand te verdienen. Je zult bij aanvang van je studententijd in Wageningen waarschijnlijk al meerdere bijbanen hebben gehad.  Je hebt dus al enige werkervaring opgedaan, maar je bent nu opzoek naar de juiste (studenten) bijbaan, het liefst in de stad Wageningen of de directe omgeving. Samenwerkingen met verschillende uitzendbureaus geven jou de mogelijkheid om zo snel mogelijk een bijbaan te vinden in Wageningen.

Verhuizen

Als je verhuist dan moet je dit doorgeven. Als je verhuist binnen Nederland is het voldoende om je adreswijziging door te geven bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Deze adreswijziging moet je binnen vijf dagen na de verhuizing doorgeven aan de gemeente. Het nieuwe adres wordt dan automatisch door de gemeente doorgegeven aan de DUO. Als de adreswijziging er voor zorgt dat ook je woonsituatie verandert van bijvoorbeeld thuiswonend naar uitwonend moet je dit ook doorgeven via Mijn DUO. Als je naar het buitenland gaat verhuizen of vanuit het buitenland naar Nederland verhuist moet je uiteraard wel je adreswijziging doorgeven aan DUO. Dit kun je doen via Mijn DUO. Als je tijdelijk naar het buitenland gaat voor stage of studie dan kun je het buitenlandse adres en een eventueel postadres in Nederland doorgeven via het ‘formulier Aanvraag uitzondering inschrijving GBA’. Als je terugkomt moet je opnieuw het adres wijzigen via het contactformulier. Bij de gemeente moet je je inschrijven op het adres waar je woont.

Gemeentelijke basisadministratie

Als je op kamers gaat moet je je dus inschrijven bij de gemeente waarin je komt te wonen. Je wordt dan ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Je moet daarvoor opgave doen van je verblijf en adres. Om opgenomen te worden in de GBA moet de Nederlandse nationaliteit bezitten of volgens wettelijke regelingen als Nederlander worden behandeld, of je moet als vreemdeling rechtmatig in Nederland verblijven. Of je moet een verhuisbericht kunnen tonen van de GBA in Aruba, Curacao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba op het moment dat je in Nederland komt wonen. 
Meer informatie over verhuizen binnen Wageningen vind je op Wageningen.nl.

Verzekering

Zorg dat je jouw studentenverzekering goed hebt geregeld wanneer je op kamers gaat. Zie onze verzekeringssectie voor uitleg over de verschillende verzekeringsvormen: Studentenverzekering