OV-Chipkaart

Om als student met het openbaar vervoer te kunnen reizen, heb je een studentenreisproduct nodig.

OV-chipkaartnummer doorgeven

De OV-chipkaart is inmiddels helemaal ingeburgerd: als startend student kun je niet meer zonder. Het studentenreisproduct staat echter niet automatisch op je chipkaart. Nadat je recht op studiefinanciering is vastgesteld, krijg je binnen een week automatisch een bericht met uitleg hoe je het studentenreisproduct aan jouw OV-chipkaart koppelt. Hiermee geef je door op welke OV-chipkaart je het studentenreisproduct wilt laden.

Het reisproduct ophalen / activeren

Ophalen kan eenvoudig en snel bij een van de ophaalautomaten die je tegenwoordig op bijna iedere straathoek ziet: de Albert Heijn, op het station en veel andere winkels. Via deze handige link kun je dichtstbijzijnde ophaalautomaat vinden.

Startende studenten kunnen het studentenreisproduct ophalen vanaf de 15e van de maand voordat hun recht op studiefinanciering ingaat. Er kan mee gereisd worden vanaf het moment dat de studiefinanciering ingaat. Studenten die al studiefinanciering hebben kunnen hun product ophalen binnen een week na ontvangst van de bevestiging dat het studentenreisproduct wordt klaargezet.

Wisselen

Als je nog nooit eerder een studentenreisproduct in bezit hebt gehad, wordt er automatisch een weekabonnement voor je klaargezet. Slechts twee keer per jaar kun je gratis van abonnement wisselen (maar niet 2x binnen 2 maanden), dus bedenk goed wat je wilt! Na de wissel blijft je nieuwe abonnement 6 weken op de ophaalautomaat staan. Laad je abonnement op je persoonlijke OV-chipkaart, binnen die 6 weken. Meteen nadat je je nieuwe abonnement hebt opgehaald, kun je ermee reizen.

En dan nu: reizen!

Heb je een OV-chipkaart én het reisproduct opgehaald? Dan kun je vanaf nu met het openbaar vervoer reizen in hele Nederland. Check in als je instapt, check uit als je uitstapt. Zorg echter wel dat je saldo op de chipkaart hebt staan wanneer je buiten de vrij-reizen periode op pad gaat.

Tip: Meld je aan voor ‘Mijn OV-chipkaart’ op www.ov-chipkaart.nl en vraag ‘automatisch opladen’ aan. Dan staat er altijd voldoende saldo op je kaart. Op Mijn OV-chipkaart kun je ook de producten op je kaart en je reisgegevens bekijken. Je moet hiervoor wel toestemming geven.

Wanneer reizen in week en weekend?

Met het weekabonnement mag je gratis reizen door de week en met korting in het weekend. Met een weekendabonnement reis je gratis in het weekend. Door de week krijg je korting. Van dinsdag tot en met vrijdag betaal je in de ochtendspits het volle tarief (vóór 09.00 uur). Maar van wanneer tot wanneer is het precies weekend en wat wordt verstaan onder ‘door de week’? En hoe zit dat met de feestdagen?

Op de website van DUO, via deze link, vind je een handig overzicht met wanneer je gratis reist met jouw abonnement en wanneer met korting.