AIDS & HIV

17 januari 2014 Uit Door admin

Aids staat voor Acquired Immune Deficiency Syndrome. De Nederlandse term is Verworven Immuun Deficiëntie Syndroom. Aids wordt veroorzaakt door het Humaan Immunodeficiëntie Virus (hiv), ook wel aidsvirus genoemd. Het virus breekt het afweersysteem af. Het lichaam wordt daardoor vatbaar voor allerlei infecties en bepaalde vormen van kanker, waartegen het lichaam anders wel bestand zou zijn.

Symptomen van aids

De eerste symptomen van aids lijken op veel andere ziekteverschijnselen. Enorme moeheid, nachtzweten, veel gewichtsverlies zonder duidelijke reden, koorts, hardnekkige diarree en kortademigheid kunnen wijzen op een hiv-infectie. Iemand die ziek wordt door een infectie waar een gezond persoon niet ziek van wordt, kan aids hebben. De enige manier om dat zeker te weten, is een aids-test laten doen. Dat heeft zin als u recent iets heeft gedaan waardoor u mogelijk aids heeft opgelopen.

Behandelingen tegen aids

Aids is tot op heden niet te genezen. Wel zijn er tegenwoordig behandelingen mogelijk. De overdacht van hiv kan voorkomen worden.

Hiv besmetting

Je kunt besmet raken met hiv of aids als je onveilig omgaat met sperma, bloed, vaginaal vocht en voorvocht. Dit kan voorkomen bij onveilig sexueel contact, hergebruikte naalden, een besmette moeder, de bevalling of borstvoeding en bloedtransfusies.

Het hiv-virus dat aids veroorzaakt bevindt zich in bloed, sperma, vaginaal vocht, voorvocht en moedermelk. Speeksel, zweet, traanvocht, urine en ontlasting zijn alleen gevaarlijk als er zichtbaar bloed in zit én er risico is dat dit rechtstreeks in de bloedbaan van de ander terecht kan komen. Ander lichaamsvocht is voor besmetting met hiv niet gevaarlijk.

Het virus wordt niet overgedragen door:

  • Huidcontact (bijvoorbeeld hand geven);
  • (tong)zoenen;
  • Toilet en gebruiksvoorwerpen;
  • Adem en hoesten of niezen;
  • Eerste hulp verlenen;
  • Etenswaren;
  • Zwemwater en sauna’s

Andere artikelen over studenten en gezondheid:

Aids & hivalcoholbehandeling van aidscondoomsdrugskenmerken soasoa & studentensport.