Open sollicitatiebrief schrijven

In een open sollicitatiebrief weet je niet precies wat er in een functie van je wordt verwacht, er is immers geen vacature. Om de brief zo goed mogelijk te laten slagen heb je dus informatie nodig over het bedrijf, welke banen er binnen het bedrijf zijn en welke eisen aan de verschillende functies worden gesteld. Zo maak je meer kans op een uitnodiging.

Informatie verzamelen kun je doen bij bekenden die het bedrijf kennen, door te bellen met het bedrijf of door de website te bezoeken. Voordat je een bedrijf belt moet je weten welke informatie je wilt verzamelen. Op de website van werk.nl staat een telefoonscript die je tijdens het bellen kunt gebruiken.

De open sollicitatiebrief is bijna identiek aan de gerichte sollicitatiebrief, alleen kun je niet verwijzen naar een vacature. Daarom zul je in de openingsalinea uit moeten leggen hoe je aan informatie over een bepaalde functie komt en waarom je naar deze functie solliciteert. In het slot van de brief geef je aan dat je binnenkort terugbelt om verder te spreken over de eventuele mogelijkheden.

Soms reageert het bedrijf met de mededeling dat zij de open sollicatie in portefeuille houdt. Dit betekent dat er momenteel geen vacature is, maar dat de brief wel wordt bewaard. Informeer hoelang het bedrijf de brief in portefeuille houdt, of dat je bijvoorbeeld over drie of zes maanden nogmaals mag informeren.