Studenten Enschede

An die Schede, beter bekend als Enschede, ontstond in de Middeleeuwen als agrarische nederzetting rond een kasteel. De stad groeide hard, omdat het aan verschillende strategische handelsroutes lag. Sinds 1300 heeft de stad stadsrechten. De opkomst van de textielindustrie betekende een nieuwe periode van sterke groei. Onder andere het textielmuseum laat je deze tijd nog een keer beleven. Tegenwoordig is, zeker voor studenten, de Grote Markt verreweg het populairst.

Kerncijfers

  • Aantal inwoners in 2018: 158.140
  • Universiteit Twente, Saxion, ArtEZ, Windesheim, TSM business school
  • Aantal studenten: 25.786

Kamers in Enschede

Elk jaar zijn er duizenden aankomende studenten die een kamer in Enschede proberen te bemachtigen. Direct kijken bij de kameraanbieders op deze site zal je helpen om een goede woning te vinden.

Werken

Het merendeel van de studenten heeft naast de studie tijd om wat extra geld te verdienen. Je zult bij aanvang van je studententijd in Enschede misschien al meerdere bijbanen hebben gehad. Je hebt dan al enige werkervaring opgedaan, maar je bent nu opzoek naar de juiste (studenten) bijbaan. Samenwerkingen met verschillende uitzendbureaus geven jou de mogelijkheid om zo snel mogelijk een bijbaan te vinden in Enschede.

Verhuizen

Als je verhuist dan moet je dit doorgeven. Als je verhuist binnen Nederland is het voldoende om je adreswijziging door te geven bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Deze adreswijziging moet je binnen vijf dagen na de verhuizing doorgeven aan de gemeente. Het nieuwe adres wordt dan automatisch door de gemeente doorgegeven aan de DUO. Als de adreswijziging er voor zorgt dat ook je woonsituatie verandert van bijvoorbeeld thuiswonend naar uitwonend moet je dit ook doorgeven via Mijn DUO. Als je naar het buitenland gaat verhuizen of vanuit het buitenland naar Nederland verhuist moet je uiteraard wel je adreswijziging doorgeven aan DUO. Dit kun je doen via Mijn DUO. Als je tijdelijk naar het buitenland gaat voor stage of studie dan kun je het buitenlandse adres en een eventueel postadres in Nederland doorgeven via het ‘formulier Aanvraag uitzondering inschrijving GBA’. Als je terugkomt moet je opnieuw het adres wijzigen via het contactformulier. Bij de gemeente moet je je inschrijven op het adres waar je woont.

Gemeentelijke basisadministratie

Als je op kamers gaat moet je je dus inschrijven bij de gemeente waarin je komt te wonen. Je wordt dan ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Je moet daarvoor opgave doen van je verblijf en adres. Om opgenomen te worden in de GBA moet de Nederlandse nationaliteit bezitten of volgens wettelijke regelingen als Nederlander worden behandeld, of je moet als vreemdeling rechtmatig in Nederland verblijven. Of je moet een verhuisbericht kunnen tonen van de GBA in Aruba, Curacao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba op het moment dat je in Nederland komt wonen. Meer informatie over verhuizen binnen Enschede vind je op Enschede.nl.

Verzekering

Zorg dat je jouw studentenverzekering goed hebt geregeld wanneer je op kamers gaat. Zie onze verzekeringssectie voor uitleg over de verschillende verzekeringsvormen: Studentenverzekering.