Studenten Delft

Het is de binnenstad van Delft die zich kenmerkt door de historische kern, met smalle straatjes en gezellige pleintjes. De gemeente omschrijft de binnenstad van Delft als een typische Hollandse grachtenstad. Als student ben je hier erg op je plaats aangezien er veel twintigers en dertigers wonen. Ben je op zoek naar een rustige studententijd dan kunnen wij je de binnenstad afraden. Het is het epische centrum van Delft op het gebied van toerisme, ondernemen en uitgaan. Door het gevarieerde aanbod aan woningen is er voor iedere student wat wils.

Met een grootte van 120 bij 50 meter kent Delft voor Europese begrippen één van de grootste historische marktpleinen. Geheel rechthoekig is de vorm van het plein en vind je aan de korte zijdes het stadhuis (westkant) en de Nieuwe Kerk (oostkant). Koninklijke uitvaarten worden in deze kerk gehouden. Ook tref je hier een grote windroos aan met daarop een standbeeld van één van de beroemdste Delftenaren: Hugo de Groot. Een ideale plek om rond te lopen, want auto’s hebben er een beperkte toegang. Op donderdag is het hier sinds jaar en dag marktdag.

Er zijn een aantal gemeentelijke producten en diensten van belang als je van plan bent om te gaan studeren in Delft. Bij verhuizing naar Delft ben je verplicht om deze verhuizing binnen vijf dagen te melden bij de gemeente. Tegenwoordig is het ook mogelijk om dit digitaal te doen.De gemeente Delft heeft een speciale ‘Delftpas’ in het leven geroepen waarmee je als bewoner van de stad met korting gebruik kan maken van diverse diensten. De pas is voor studenten tegen een speciaal tarief aan te vragen. Er gelden in Delft speciale regels met betrekking tot het betalen van gemeentelijke belastingen. Studenten die samen in een huis wonen kunnen recht hebben op bepaalde tegemoetkomingen. Voor de precieze regelingen verwijzen we je door  naar de website van de gemeente Delft.

Kerncijfers

  • Aantal inwoners in 2018: 102.253
  • Instellingen in Delft: Technische Universiteit
  • Aantal studenten: 24.388

Kamers in Delft

Elk jaar zijn er duizenden aankomende studenten die huurwoningen in Delft proberen te bemachtigen. Vaak kiezen studenten ervoor om in Den Haag of Rotterdam te gaan wonen. Maar ook Delft is een leuke stad. Voor kameraanbod check je onze kamersectie. Kijk ook bij de studentenverenigingen in Delft!

Werken

Het merendeel van de studenten heeft naast de studie tijd om wat extra geld te verdienen. Op de werkpagina van MSL heb je de beste bijbanen in de regio.

Verhuizen

Als je verhuist dan moet je dit doorgeven. Als je verhuist binnen Nederland is het voldoende om je adreswijziging door te geven bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Deze adreswijziging moet je binnen vijf dagen na de verhuizing doorgeven aan de gemeente. Het nieuwe adres wordt dan automatisch door de gemeente doorgegeven aan de DUO. Als de adreswijziging er voor zorgt dat ook je woonsituatie verandert van bijvoorbeeld thuiswonend naar uitwonend moet je dit ook doorgeven via Mijn DUO. Als je naar het buitenland gaat verhuizen of vanuit het buitenland naar Nederland verhuist moet je uiteraard wel je adreswijziging doorgeven aan DUO. Dit kun je doen via Mijn DUO. Als je tijdelijk naar het buitenland gaat voor stage of studie dan kun je het buitenlandse adres en een eventueel postadres in Nederland doorgeven via het ‘formulier Aanvraag uitzondering inschrijving GBA’. Als je terugkomt moet je opnieuw het adres wijzigen via het contactformulier. Bij de gemeente moet je je inschrijven op het adres waar je woont.

Gemeentelijke basisadministratie

Als je op kamers gaat moet je je dus inschrijven bij de gemeente waarin je komt te wonen. Je wordt dan ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Je moet daarvoor opgave doen van je verblijf en adres. Om opgenomen te worden in de GBA moet de Nederlandse nationaliteit bezitten of volgens wettelijke regelingen als Nederlander worden behandeld, of je moet als vreemdeling rechtmatig in Nederland verblijven. Of je moet een verhuisbericht kunnen tonen van de GBA in Aruba, Curacao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba op het moment dat je in Nederland komt wonen. Meer informatie over verhuizen binnen Delft vind je op Delft.nl.

Verzekering

Zorg dat je jouw studentenverzekering goed hebt geregeld wanneer je op kamers gaat. Zie onze verzekeringssectie voor uitleg over de verschillende verzekeringsvormen: Studentenverzekering.