Studenten Leiden

Leiden, de ‘sleutelstad’, is een echte studentenstad. De oudste universiteit van Nederland staat hier. Ook zijn er vele musea te vinden die de historie van Leiden benadrukken. De Koninklijke familie is sinds jaar en dag lid van de oudste studentenvereniging van Nederland; Minerva.

Kerncijfers

  • Aantal inwoners in 2018: 123.661
  • Aantal studenten 2018: 32.215
  • Aantal studenten die in Leiden wonen: 12.630
  • Leiden kent 6 onderwijsinstellingen, 1 universiteit en 5 hogescholen

Kamers in Leiden

Leiden is een leuke studentenstad. Daarnaast zijn er veel studentensteden in de buurt. Dit zorgt ervoor dat er zowel studenten uit Leiden als studenten uit Rotterdam, Delft, Den Haag en Amsterdam in Leiden. Daarom kan het nog weleens problematisch zijn om er een kamer te vinden. Check de kamersectie op MijnStudentenleven om alles over kamers te weten te komen.

Werken

Het merendeel van de studenten heeft naast de studie tijd om wat extra geld te verdienen. Samenwerkingen met verschillende uitzendbureaus geven jou de mogelijkheid om zo snel mogelijk een bijbaan te vinden in Leiden.

Verhuizen

Als je verhuist dan moet je dit doorgeven. Als je verhuist binnen Nederland is het voldoende om je adreswijziging door te geven bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Deze adreswijziging moet je binnen vijf dagen na de verhuizing doorgeven aan de gemeente. Het nieuwe adres wordt dan automatisch door de gemeente doorgegeven aan de DUO. Als de adreswijziging er voor zorgt dat ook je woonsituatie verandert van bijvoorbeeld thuiswonend naar uitwonend moet je dit ook doorgeven via Mijn DUO. Als je naar het buitenland gaat verhuizen of vanuit het buitenland naar Nederland verhuist moet je uiteraard wel je adreswijziging doorgeven aan DUO. Dit kun je doen via Mijn DUO. Als je tijdelijk naar het buitenland gaat voor stage of studie dan kun je het buitenlandse adres en een eventueel postadres in Nederland doorgeven via het ‘formulier Aanvraag uitzondering inschrijving GBA’. Als je terugkomt moet je opnieuw het adres wijzigen via het contactformulier. Bij de gemeente moet je je inschrijven op het adres waar je woont.

Gemeentelijke basisadministratie

Als je op kamers gaat moet je je dus inschrijven bij de gemeente waarin je komt te wonen. Je wordt dan ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Je moet daarvoor opgave doen van je verblijf en adres. Om opgenomen te worden in de GBA moet de Nederlandse nationaliteit bezitten of volgens wettelijke regelingen als Nederlander worden behandeld, of je moet als vreemdeling rechtmatig in Nederland verblijven. Of je moet een verhuisbericht kunnen tonen van de GBA in Aruba, Curacao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba op het moment dat je in Nederland komt wonen. Meer informatie over verhuizen binnen Leiden vind je op Leiden.nl.

Verzekering

Zorg dat je jouw studentenverzekering goed hebt geregeld wanneer je op kamers gaat. Zie onze verzekeringssectie voor uitleg over de verschillende verzekeringsvormen: Studentenverzekering