Studenten Maastricht

Maastricht noemt zich, samen met Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Meer dan 500 jaar voor Christus zou er een Keltische nederzetting zijn geweest dicht bij een doorwaadbare plek in de Maas. Door de vondst van een Keltische muntschat in 2008 is dit feit bevestigd.Tegenwoordig probeert de stad zich te profileren als congresstad, met als toppunt het sluiten van het Verdrag van Maastricht, waarin begonnen werd met de Europese Unie.

Kerncijfers

  • Aantal inwoners in 2018: 122.753
  • Aantal studenten: 20.624
  • Maastricht kent 3 hogescholen en 3 universiteiten

Universiteiten

De Rijksuniversiteit Limburg is in 1976 opricht en is daarmee een van de jongste universiteiten in Nederland. Later, in 1996, is de naam veranderd in Universiteit Maastricht(UM). Ook deze was niet bevredigend. Daarom gaat de UM nu door als Maastricht University.

Kamers in Maastricht

Elk jaar zijn er duizenden aankomende studenten die een kamer in Maastricht proberen te bemachtigen. Omdat Maastricht niet echt dagelijks te bereizen valt, moeten de meeste studenten hier wel een kamer zoeken. Voor beschikbare kamers check je de kamersectie!

Werken

Het merendeel van de studenten heeft naast de studie tijd om wat extra geld te verdienen. Samenwerkingen met verschillende uitzendbureaus geven jou de mogelijkheid om zo snel mogelijk een bijbaan te vinden in Maastricht.

Verhuizen

Als je verhuist dan moet je dit doorgeven. Als je verhuist binnen Nederland is het voldoende om je adreswijziging door te geven bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Deze adreswijziging moet je binnen vijf dagen na de verhuizing doorgeven aan de gemeente. Het nieuwe adres wordt dan automatisch door de gemeente doorgegeven aan de DUO. Als de adreswijziging er voor zorgt dat ook je woonsituatie verandert van bijvoorbeeld thuiswonend naar uitwonend moet je dit ook doorgeven via Mijn DUO. Als je naar het buitenland gaat verhuizen of vanuit het buitenland naar Nederland verhuist moet je uiteraard wel je adreswijziging doorgeven aan DUO. Dit kun je doen via Mijn DUO. Als je tijdelijk naar het buitenland gaat voor stage of studie dan kun je het buitenlandse adres en een eventueel postadres in Nederland doorgeven via het ‘formulier Aanvraag uitzondering inschrijving GBA’. Als je terugkomt moet je opnieuw het adres wijzigen via het contactformulier. Bij de gemeente moet je je inschrijven op het adres waar je woont.

Gemeentelijke basisadministratie

Als je op kamers gaat moet je je dus inschrijven bij de gemeente waarin je komt te wonen. Je wordt dan ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Je moet daarvoor opgave doen van je verblijf en adres. Om opgenomen te worden in de GBA moet de Nederlandse nationaliteit bezitten of volgens wettelijke regelingen als Nederlander worden behandeld, of je moet als vreemdeling rechtmatig in Nederland verblijven. Of je moet een verhuisbericht kunnen tonen van de GBA in Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba op het moment dat je in Nederland komt wonen. Meer informatie over verhuizen binnen Maastricht vind je op Maastricht.nl.

Verzekering

Zorg dat je jouw studentenverzekering goed hebt geregeld wanneer je op kamers gaat. Zie onze verzekeringssectie voor uitleg over de verschillende verzekeringsvormen: Studentenverzekering.