Studenten Nijmegen

De stad die in 2005 haar 2000-jarig bestaan vierde en daarmee claimt de oudste stad van Nederland te zijn, evenals Maastricht, is in alle opzichten een studentenstad.

Kerncijfers

  • Aantal inwoners in 2018: 173.556
  • Aantal studenten (2018): 42.340
  • Aantal studenten die in Nijmegen wonen: 18.288

Kamers in Nijmegen

Ieder jaar wordt Nijmegen overspoeld met nieuwe studenten. Al deze studenten willen hun kamer hebben geregeld voordat het studiejaar begint, zeker omdat dagelijks naar huis reizen voor de meeste studenten geen optie is. Daarnaast zijn er ook studenten op zoek naar nieuwe woonruimte. Via MijnStudentenleven.nl heb jij op tijd jouw kamer geregeld!

Werken

Het merendeel van de studenten heeft naast zijn of haar studie tijd om wat extra geld te verdienen. Het studentenleven in Nijmegen is zeker niet goedkoop, dus werken is een must. Een bijbaan vind je het snelst bij uitzendbureau´s in de regio.

Goffertpark

In 1935 werd begonnen met de aanleg van het Goffertpark, dat werd gebruikt als een werkverschaffingsproject. Het was gereed in 1939. Het park, dat 52 hectaren telt, wordt vaak gebruikt voor evenementen en popconcerten en daarom erg gelieft bij onder andere studenten.

Verhuizen

Als je verhuist dan moet je dit doorgeven. Als je verhuist binnen Nederland is het voldoende om je adreswijziging door te geven bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Deze adreswijziging moet je binnen vijf dagen na de verhuizing doorgeven aan de gemeente. Het nieuwe adres wordt dan automatisch door de gemeente doorgegeven aan de DUO. Als de adreswijziging er voor zorgt dat ook je woonsituatie verandert van bijvoorbeeld thuiswonend naar uitwonend moet je dit ook doorgeven via Mijn DUO. Als je naar het buitenland gaat verhuizen of vanuit het buitenland naar Nederland verhuist moet je uiteraard wel je adreswijziging doorgeven aan DUO. Dit kun je doen via Mijn DUO. Als je tijdelijk naar het buitenland gaat voor stage of studie dan kun je het buitenlandse adres en een eventueel postadres in Nederland doorgeven via het ‘formulier Aanvraag uitzondering inschrijving GBA’. Als je terugkomt moet je opnieuw het adres wijzigen via het contactformulier. Bij de gemeente moet je je inschrijven op het adres waar je woont.

Gemeentelijke basisadministratie

Als je op kamers gaat moet je je dus inschrijven bij de gemeente waarin je komt te wonen. Je wordt dan ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Je moet daarvoor opgave doen van je verblijf en adres. Om opgenomen te worden in de GBA moet de Nederlandse nationaliteit bezitten of volgens wettelijke regelingen als Nederlander worden behandeld, of je moet als vreemdeling rechtmatig in Nederland verblijven. Of je moet een verhuisbericht kunnen tonen van de GBA in Aruba, Curacao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba op het moment dat je in Nederland komt wonen. Meer informatie over verhuizen binnen Nijmegen vind je op Nijmegen.nl.

Verzekering

Zorg dat je jouw studentenverzekering goed hebt geregeld wanneer je op kamers gaat. Zie onze verzekeringssectie voor uitleg over de verschillende verzekeringsvormen: Studentenverzekering.