Studenten Utrecht

Utrecht staat bekend om zijn levendige en sfeervolle centrum. Door de centrale ligging in Nederland is Utrecht een populaire stad voor veel studenten. Utrecht is een van de oudste steden van Nederland en kenmerkt zich door een fantastisch historisch centrum. In dat centrum kunnen studenten vele uitgaansmogelijkheden vinden en ook aan studentenverenigingen is geen tekort. Het symbool van Utrecht is natuurlijk de Domtoren. Met zijn 112,32 meter de hoogste kerktoren van Nederland. Studenten studeren dan ook niet in Utrecht maar in de Domstad!

Kerncijfers

  • Aantal inwoners in 2018: 350.000
  • Vertrekkende treinen Utrecht CS: 900+ per dag
  • Aantal wonende studenten (MBO/HBO/WO): 100.000
  • Wachttijd studentenkamer: ongeveer 19 maanden

Universiteit Utrecht

De universiteit Utrecht wordt bestempeld als researchuniversiteit. Sinds 1636 is de universiteit Utrecht uitgegroeid tot een toonaangevende universiteit in binnen en buitenland. De Shanghai-ranglijst plaatst de universiteit Utrecht op de negende plek in Europa. Studenten kunnen kiezen uit 45 bacheloropleidingen en meer dan 180 masteropleidingen. Met meer dan 30.000 studenten is de universiteit Utrecht een van de grootste van Nederland.

Kamers in Utrecht

Ieder jaar wordt Utrecht overspoeld met nieuwe studenten. Al deze studenten willen hun huurwoning in de stad geregeld hebben voordat het studiejaar begint. Daarnaast zijn er ook studenten op zoek naar nieuwe woonruimte.

Werken

Het merendeel van de studenten heeft naast zijn of haar studie, tijd om wat extra geld in de maand te verdienen. Je zult bij aanvang van je studententijd in Utrecht waarschijnlijk al meerdere bijbanen hebben gehad.  Je hebt dus al enige werkervaring opgedaan, maar je bent nu opzoek naar de juiste (studenten) bijbaan, het liefst in de stad Utrecht of de provincie. Samenwerkingen met verschillende uitzendbureaus geven jou de mogelijkheid om zo snel mogelijk een bijbaan te vinden in Utrecht.

Verhuizen

Als je verhuist dan moet je dit doorgeven. Als je verhuist binnen Nederland is het voldoende om je adreswijziging door te geven bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Deze adreswijziging moet je binnen vijf dagen na de verhuizing doorgeven aan de gemeente. Het nieuwe adres wordt dan automatisch door de gemeente doorgegeven aan de DUO. Als de adreswijziging er voor zorgt dat ook je woonsituatie verandert van bijvoorbeeld thuiswonend naar uitwonend moet je dit ook doorgeven via Mijn DUO. Als je naar het buitenland gaat verhuizen of vanuit het buitenland naar Nederland verhuist moet je uiteraard wel je adreswijziging doorgeven aan DUO. Dit kun je doen via Mijn DUO. Als je tijdelijk naar het buitenland gaat voor stage of studie dan kun je het buitenlandse adres en een eventueel postadres in Nederland doorgeven via het ‘formulier Aanvraag uitzondering inschrijving GBA’. Als je terugkomt moet je opnieuw het adres wijzigen via het contactformulier. Bij de gemeente moet je je inschrijven op het adres waar je woont.

Gemeentelijke basisadministratie

Als je op kamers gaat moet je je dus inschrijven bij de gemeente waarin je komt te wonen. Je wordt dan ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Je moet daarvoor opgave doen van je verblijf en adres. Om opgenomen te worden in de GBA moet de Nederlandse nationaliteit bezitten of volgens wettelijke regelingen als Nederlander worden behandeld, of je moet als vreemdeling rechtmatig in Nederland verblijven. Of je moet een verhuisbericht kunnen tonen van de GBA in Aruba, Curacao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba op het moment dat je in Nederland komt wonen. Meer informatie over verhuizen binnen Utrecht vind je op Utrecht.nl.

Verzekering

Zorg dat je jouw studentenverzekering goed hebt geregeld wanneer je op kamers gaat. Zie onze verzekeringssectie voor uitleg over de verschillende verzekeringsvormen: Studentenverzekering.