Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering, ook (foutief) bekend als een WA-verzekering, is bedoeld om je te verzekeren tegen schade die je bij een ander aanricht. Dit kan schade zijn in lichamelijke of geestelijk vorm of aan bezittingen. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar het is wel zeer aan te raden. De kosten van de premie wegen namelijk bij lange na niet op tegen de kosten van een ongeluk.

Deze verzekering is vooral bedoeld om je tegen jezelf te beschermen. Je kunt in situaties terecht komen waarbij je per ongeluk zorgt voor schade bij een ander. Of dit nou schade aan een auto, een laptop of een brommer is, je zult op moeten draaien voor de kosten. Met een aansprakelijkheidsverzekering voorkom je dat je persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld en kun je terugvallen op je verzekeraar. Mocht je nog geen aansprakelijkheidsverzekering hebben of zoek je naar een goedkope verzekering neem dan eens een kijkje op de websites van onderstaande verzekeraars.

Overzicht aansprakelijkheidsverzekeringen
Centraal Beheer aansprakelijkheidsverzekeringKlantwaardering 7.6


Beste uit de test Consumentenbond maart 2018
Direct naar Centraal Beheercb_logo3
Univé aansprakelijkheidsverzekering


Geen winstoogmerk
Direct naar Univé.nl


InShared aansprakelijkheidsverzekering


We all benefit​​

Direct naar InShared.nl


De voorwaarden kunnen per verzekering verschillen, daarom is het belangrijk om een aantal offertes op te vragen of te bekijken, voordat je over gaat tot het afsluiten van een verzekering. Op de website van de verzekeraar zal je een aantal vragen moeten beantwoorden waarna het maandbedrag wordt berekend.

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt meestal tegelijk afgesloten met een inboedelverzekering. Dan ben je in één keer klaar en goed verzekerd. En bij de meeste verzekeraars krijg je korting als je meerdere verzekeringen afsluit zodat je aansprakelijkheidsverzekering goedkoper wordt.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?

Met een aansprakelijkheidsverzekering verzeker je jezelf tegen de financiële gevolgen van de door jou veroorzaakte schade. Je bent verzekerd voor de kosten die gemaakt worden, tijdens of na een ongeval, om de schade te beperken en verminderen. De kosten van een onderzoek, gedaan door een deskundige, vallen binnen de dekking van je aansprakelijkheidsverzekering. Dit geldt ook voor de kosten van een rechtszaak. Over het algemeen valt de schade aangericht door één van je huisdieren ook onder de dekking van je verzekering. Het verschilt per verzekeraar of je aansprakelijkheidsverzekering wel of niet in het buitenland geldt.

Wat moet je doen als je schade hebt aangericht:

  • Neem zo spoedig mogelijk contact op met je verzekeringsmaatschappij
  • Doe de communicatie zoveel mogelijk via brieven en e-mail
  • Bewaar alle papierwerk en mail wat je ontvangt goed
  • Maak notities van alle verbale afspraken
  • Maak, waar mogelijk, foto’s van de gemaakte schade en de situatie

Wil je de aansprakelijheidsverzekering opzeggen?

Meestal kun je dit schriftelijk doen bij je verzekeringsmaatschappij. Een andere mogelijkheid is om te vragen of je nieuwe verzekeringsmaatschappij dit wil doen, vaak is dit ook mogelijk. Wel moet je bij het annuleren van je verzekering altijd rekening houden met een opzegtermijn. Als je net een verzekering aan bent gegaan heb je 14 dagen bedenktijd, vanaf het moment dat je de polisvoorwaarden binnen hebt, om je verzekering kostenloos op te zeggen.

De persoon die schade ondervindt moet vaak ook nog kosten maken om deze te verhalen op de dader. Deze kosten worden verhaalkosten genoemd, deze worden bij sommige verzekeringen gedekt in de aansprakelijkheidsverzekering.