Naast een reisverzekering bestaat er een annuleringsverzekering. De naam zegt het al, je verzekert jezelf tegen het annuleren van de vakantie. Aangezien een reisje meestal flink wat geld kost is het zonde van het geld wanneer dit verloren gaat, mocht je onverwachts toch niet op vakantie kunnen. Zo betaalt een annuleringsverzekering doorgaans uit wanneer:
- Je overlijdt, een ziekte krijgt of een ongeluk
- Je buiten jouw schuld wordt ontslagen en hierdoor niet meer op vakantie kan
- Je gaat scheiden
- Onverwachts een huurwoning krijgt toegewezen
- Er een herexamen gemaakt moet worden in de vakantieperiode
- Je onverwachts geen visum voor de reis krijgt
- Je geopereerd moet worden in de vakantieperiode
Kort gezegd kan de vakantie dus alleen geannuleerd worden met een annuleringsverzekering als het gaat om een onverwachte gebeurtenis. Bestaande oorzaken of oorzaken die je voor d ereis had kunnen weten, zullen hier dus niet onder vallen.
Geen dekking bij faillissement
Echter, met een annuleringsverzekering krijg je meestal geen vergoeding wanneer jouw reisbureau failliet gaat, de luchtvaartmaatschappij jouw vlucht annuleert of omdat er te weinig deelnemers aan de reis zijn.
In sommige gevallen betaalt de verzekering alle geleden schade, maar in andere gevallen krijg je een gedeelte terug. Kijk hierom altijd goed in de voorwaarden per verzekeraar, zodat je jezelf voor de juiste risico’s afdekt. Daarnaast zijn maximale teruggaves bepaald.
Tot wanneer kan je een annuleringsverzekering afsluiten?
Bij de meeste verzekeraars moet je dit doen binnen 7 dagen na het boeken van je reis. Er zijn enkele reisverzekeraars die een iets ruimere marge van rondom 14 dagen hanteren voor het afsluiten van een annuleringsverzekering. Als je later dan die periode van zeven of veertien dagen een annuleringsverzekering afsluit zijn de al geboekte reizen hiervan uitgesloten. Maar als je nog een tweede reis gaat boeken kan je hier dus wel een annuleringsverzekering voor afsluiten.
Ga naar reisverzekeringen vergelijken