Wat dekt mijn reisverzekering?

De meeste bezittingen in je bagage vallen onder de basisdekking van een reisverzekering. Spullen als je camera, sieraden, smartphone, reispapieren en zonnebril zijn vaak gedekt onder de basisverzekering. Ze zijn dan verzekerd tegen diefstal, schade en verlies. Wel staat er dan vaak als voorwaarde bij dat je de bezittingen met voorzichtigheid behandeld moet hebben. Daarnaast ben je verzekerd tegen ongevallen en autopech.

Basis en aanvullende verzekering

Breek je per ongeluk een raam of maak je op een andere wijze per ongeluk schade aan je vakantieverblijf dan valt dit onder de basisdekking van je reisverzekering. Als je een ongeluk krijgt of je wordt ziek, dan brengt dit vaak niet alleen lichamelijk ongemak met zich mee. Meestal levert dit ook extra kosten in de vorm van vervangend verblijf en/of vervangend vervoer. De meeste verzekeraars geven hier binnen de basisverzekering een bepaalde vergoeding voor. Je kunt je aanvullend laten verzekeren voor vervangend vervoer en/of de reparatiekosten aan je beschadigde auto, motor of welk vervoermiddel je ook gebruikte.

Extra kosten

Een reisverzekering dekt vaak ook de kosten die je maakt voor ziekenvervoer, verzending van medicijnen en het vervoer van iemand die overleden is en zijn familie. Als je een ongeluk krijgt moet je vaak allerlei dingen regelen. Vaak gaat dit via de telefoon. Zo maak je al snel veel extra telefoonkosten. Ook de extra telefoonkosten die je maakt door een ongeval worden gedekt door de basisdekking van je reisverzekering.

Gevaarlijke sporten

Een aantal zaken vallen niet onder de basisdekking van je reisverzekering. Hiervoor kun je je aanvullend laten verzekeren. Sommige extreme en gevaarlijke sporten vallen niet onder de basisdekking. Je moet hierbij denken aan sporten als abseilen, bergbeklimmen, raften, skiën en snowboarden. Je kunt je hiervoor wel aanvullend verzekeren. Minder gevaarlijke sporten als schaatsen zijn wel meeverzekerd in je basis reisverzekering. Dure hobby- en sportuitrusting moet je meestal apart meeverzekeren. Je moet hierbij denken aan dure videocamera’s en fototoestellen en een duikuitrusting. Ook voor juridische hulp en kosten kun je je apart aanvullend laten verzekeren.

Medische kosten

Een reisverzekering dekt ook medische kosten gemaakt in het buitenland. Deze kosten worden ook vergoed door je zorgverzekering. Je hoeft je geen zorg te maken dat je in geval van nood twee alarmcentrales moet bellen. Je wordt niet van het kastje naar de muur gestuurd want verzekeraars hebben afgesproken de verdeling van de kosten achter de schermen met elkaar te overleggen. Als verzekerde merk je daar niets van. Je moet wel de verzekeraar waar je de schade of de kosten hebt gemeld laten weten dat je nog een andere verzekering hebt waar de kosten ook onder kunnen vallen.

Voordeel van een reisverzekering is dat die in principe alle medische kosten in het buitenland vergoedt. Terwijl je zorgverzekering alleen de kosten tot de hoogte van de  Nederlandse tarieven betaalt. Dat is de meeste landen landen wel voldoende maar niet altijd. Denk bijvoorbeeld aan Amerika waar de medische kosten veel hoger zijn. Maar ook in armere landen kunnen de kosten hoger zijn doordat je in een privé kliniek geholpen kan worden. Soms wil je dat zelf omdat je dan snel en goed geholpen wordt. En soms is het min of meer verplicht dat buitenlandse gasten in een privé kliniek geholpen moeten worden.

Blijvend invalide en soorten dekking

Wanneer je als gevolg van een ongeval blijvend invalide wordt krijg je een bepaald bedrag uitgekeerd, mits je een aanvullende ongevallenverzekering afsluit. Dit geldt ook bij overlijden als gevolg van een ongeval, de nabestaanden krijgen dan een bepaald bedrag uitgekeerd. Tenslotte kun je kiezen uit de regio waarin jij wilt dat jouw reisverzekering dekking geeft. Vaak is Europa een dekkingsgebied, maar ook andere opties zijn beschikbaar zoals werelddekking. Hoe groter het gebied van de dekking, hoe hoger de premie.

Welke landen vallen onder de Werelddekking en Europadekking?

Bij het afsluiten van een reisverzekering kun je meestal kiezen tussen de dekkingsgebieden Europa en Wereld. Over het algemeen zit de Europadekking in het basispakket, maar als je buiten Europa gaat reizen moet je hier een aparte aanvullende verzekering voor afsluiten.

Onder het dekkingsgebied Europa vallen alle Europese landen en een aantal landen rondom de Middellandse Zee. Dit zijn onder andere Marokko, Israël, Egypte en Tunesië. Daarnaast vallen de Canarische Eilanden, Madeira en de Azoren eronder. De Werelddekking biedt dekking in alle landen van de wereld. Een Europadekking biedt dus dekking in een kleiner gebied en is daarom goedkoper.

Ga naar reisverzekeringen vergelijken