Studenten Eindhoven

Eindhoven is de Lichtstad van Nederland. Een explosieve groei kenmerkte de stad rond 1900, met de opkomst van de industriële revolutie. In 1891 opende Philips zijn eerste gloeilampenfabriek. De leus van de gemeente “leading in technology”, is dus niet uit de lucht gegrepen. Van al het geld dat in Nederland wordt besteed aan innovatie en technische ontwikkeling wordt een derde uitgegeven in Eindhoven en omgeving.

Kerncijfers

Kamers in Eindhoven

Elk jaar zijn er vele aankomende studenten die een kamer in Eindhoven proberen te bemachtigen. Al deze studenten willen hun kamer hebben geregeld voordat het studiejaar begint. Daarnaast zijn er ook studenten die niet tevreden zijn met hun huidige kamer en op zoek gaan naar nieuwe woonruimte. Ben je direct opzoek naar een kamer?

Werken

Het merendeel van de studenten heeft naast de studie tijd om wat extra geld te verdienen. Je zult bij aanvang van je studententijd in Eindhoven waarschijnlijk al meerdere bijbanen hebben gehad.  Je hebt dus al enige werkervaring opgedaan, maar je bent nu opzoek naar de juiste (studenten) bijbaan. Samenwerkingen met verschillende uitzendbureaus geven jou de mogelijkheid om zo snel mogelijk studentenwerk te vinden in Eindhoven.

Verhuizen

Als je verhuist dan moet je dit doorgeven. Als je verhuist binnen Nederland is het voldoende om je adreswijziging door te geven bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Deze adreswijziging moet je binnen vijf dagen na de verhuizing doorgeven aan de gemeente. Het nieuwe adres wordt dan automatisch door de gemeente doorgegeven aan de DUO. Als de adreswijziging er voor zorgt dat ook je woonsituatie verandert van bijvoorbeeld thuiswonend naar uitwonend moet je dit ook doorgeven via Mijn DUO. Als je naar het buitenland gaat verhuizen of vanuit het buitenland naar Nederland verhuist moet je uiteraard wel je adreswijziging doorgeven aan DUO. Dit kun je doen via Mijn DUO. Als je tijdelijk naar het buitenland gaat voor stage of studie dan kun je het buitenlandse adres en een eventueel postadres in Nederland doorgeven via het ‘formulier Aanvraag uitzondering inschrijving GBA’. Als je terugkomt moet je opnieuw het adres wijzigen via het contactformulier. Bij de gemeente moet je je inschrijven op het adres waar je woont.

Gemeentelijke basisadministratie

Als je op kamers gaat moet je je dus inschrijven bij de gemeente waarin je komt te wonen. Je wordt dan ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Je moet daarvoor opgave doen van je verblijf en adres. Om opgenomen te worden in de GBA moet de Nederlandse nationaliteit bezitten of volgens wettelijke regelingen als Nederlander worden behandeld, of je moet als vreemdeling rechtmatig in Nederland verblijven. Of je moet een verhuisbericht kunnen tonen van de GBA in Aruba, Curacao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba op het moment dat je in Nederland komt wonen. Meer informatie over verhuizen binnen Eindhoven vind je op Eindhoven.nl.

Verzekering

Zorg dat je jouw studentenverzekering goed hebt geregeld wanneer je op kamers gaat. Zie onze verzekeringssectie voor uitleg over de verschillende verzekeringsvormen: Studentenverzekering