Studenten Rotterdam

Rotterdam heeft één van de grootste en belangrijkste havens ter wereld en is de op één na grootste stad van Nederland. Rond 1260 is de stad ontstaan, nadat er een dam in rivier de Rotte was gelegd. Hier omheen is een nederzetting gesticht. Ondanks dat Rotterdam een oude stad is, staat in het centrum van de stad veel nieuwbouw. Dit komt door de bombardementen die de stad hebben getroffen in de Tweede Wereldoorlog.

Kerncijfers

  • Aantal inwoners in 2018: 634.660
  • Aantal studenten: 65.235
  • Aantal studenten die er wonen: 26.950
  • Aantal onderwijsinstellingen: 16
  • Nationaliteiten: 173

Erasmus Universiteit

De Erasmus Universiteit Rotterdam(EUR) is vernoemd naar de Rotterdamse humanist Desiderius Erasmus. De universiteit zag het licht in 1913, toen de Nederlandsche Handels-Hoogeschool werd gesticht. Deze werd door ondernemend Rotterdam erg positief ontvangen. Door het toevoegen van extra studies en fusies met andere instellingen is de naam in de loop der tijd vaak veranderd: In 1939 werd het de Nederlandse Economische Hogeschool, in 1973 fuseerden deze instelling en de Medische Faculteit Rotterdam en ontstond de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Kamers in Rotterdam

Ieder jaar wordt Rotterdam overspoeld met nieuwe studenten. Al deze studenten willen hun huurwoningen in de stad hebben geregeld voordat het studiejaar begint. Daarnaast zijn er ook studenten die niet tevreden zijn met hun huidige kamer en op zoek gaan naar nieuwe woonruimte. Via MijnStudentenleven.nl heb jij op tijd jouw kamer geregeld!

Werken

Het merendeel van de studenten heeft naast de studie tijd om wat extra geld te verdienen. Je zult bij aanvang van je studententijd in Rotterdam waarschijnlijk al meerdere bijbanen hebben gehad. Je hebt dus al enige werkervaring opgedaan, maar je bent nu opzoek naar de juiste (studenten) bijbaan. Samenwerkingen met verschillende uitzendbureaus geven jou de mogelijkheid om zo snel mogelijk een bijbaan te vinden in Rotterdam.

Verhuizen

Als je verhuist dan moet je dit doorgeven. Als je verhuist binnen Nederland is het voldoende om je adreswijziging door te geven bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Deze adreswijziging moet je binnen vijf dagen na de verhuizing doorgeven aan de gemeente. Het nieuwe adres wordt dan automatisch door de gemeente doorgegeven aan de DUO. Als de adreswijziging er voor zorgt dat ook je woonsituatie verandert van bijvoorbeeld thuiswonend naar uitwonend moet je dit ook doorgeven via Mijn DUO. Als je naar het buitenland gaat verhuizen of vanuit het buitenland naar Nederland verhuist moet je uiteraard wel je adreswijziging doorgeven aan DUO. Dit kun je doen via Mijn DUO. Als je tijdelijk naar het buitenland gaat voor stage of studie dan kun je het buitenlandse adres en een eventueel postadres in Nederland doorgeven via het ‘formulier Aanvraag uitzondering inschrijving GBA’. Als je terugkomt moet je opnieuw het adres wijzigen via het contactformulier. Bij de gemeente moet je je inschrijven op het adres waar je woont.

Gemeentelijke basisadministratie

Als je op kamers gaat moet je je dus inschrijven bij de gemeente waarin je komt te wonen. Je wordt dan ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Je moet daarvoor opgave doen van je verblijf en adres. Om opgenomen te worden in de GBA moet de Nederlandse nationaliteit bezitten of volgens wettelijke regelingen als Nederlander worden behandeld, of je moet als vreemdeling rechtmatig in Nederland verblijven. Of je moet een verhuisbericht kunnen tonen van de GBA in Aruba, Curacao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba op het moment dat je in Nederland komt wonen. Meer informatie over verhuizen binnen Rotterdam vind je op Rotterdam.nl.

Verzekering

Zorg dat je jouw studentenverzekering goed hebt geregeld wanneer je op kamers gaat. Zie onze verzekeringssectie voor uitleg over de verschillende verzekeringsvormen: Studentenverzekering.