Annuleren van je inboedelverzekering

Als je van de ene verzekeringsmaatschappij wilt overstappen naar de ander of wanneer je de verzekering zelf wilt wijzigen moet je om een aantal dingen denken. Hier vertellen we je hoe je jouw inboedelverzekering kunt annuleren en welke voorschriften er zijn voor wat betreft het annuleren van je verzekering. Veranderde voorschriften aangaande het annuleren van je inboedelverzekering, sinds 1 januari 2010 zijn er nieuwe voorschriften voor het annuleren van je inboedelverzekering.

Contract duur standaard één jaar:

Eerder mocht de verzekeringsmaatschappij je een contract aanbieden dat maximaal 5 jaar duurde. Sinds 1 januari 2010 is het zo dat een verzekeraar je alleen nog een contract mag aanbieden van standaard één jaar. Als je wel een contract wil voor een langere periode moet je hier speciaal naar vragen en moet je hier apart voor tekenen.

Stopzetten van je contract is na één jaar altijd mogelijk:

Aan het einde van je contract, na één jaar, kan het zijn dat de verzekeringsmaatschappij je inboedelverzekering verlengd. De verzekeringmaatschappij is verplicht je hiervan op de hoogte te brengen. Vanaf het tweede jaar mag je op ieder ogenblik je verzekering annuleren, wel ben je gebonden aan de termijn van één maand die geldt voor het annuleren van je verzekering.

Omwisselen van een contract voor meerdere jaren:

Had je eerst een overeenkomst voor meerdere jaren, dan wordt deze omgewisseld voor een contract voor één jaar. Is annulering van een contract met een duur van één jaar op elk moment binnen dat jaar mogelijk?

Onder de volgende omstandigheden is het mogelijk om voor het einde van je contract je verzekering te annuleren:

  • Als de voorwaarden van je verzekeringsakte wijzigen op een manier die voor jou nadelig zijn
  • Als de maandelijkse toeslag stijgt
  • Als de persoon die verzekerd is overlijdt
  • Als de persoon die verzekerd is samen gaat wonen

Teruggave

Mocht je de verzekering voor het einde van je contract opzeggen, dan kom je vaak in aanmerking voor teruggave van een deel van je toeslag. De teruggave beslaat dan dat deel van de contractduur die nog niet verstreken is maar waar al wel toeslag voor betaald is. Dat deel van de toeslag ontvang je dan terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *