Waarom sporten steeds meer van vitaal belang is

Waarom sporten steeds meer van vitaal belang is

2 november 2020 Uit Door admin

We weten allemaal dat sporten goed is voor de gezondheid en dat een hele dag zitten behoorlijk schadelijk is. Zowel voor je lichaam als voor je geest. Toch is het sporten dezer dagen enorm veranderd; een tripje naar de sportschool of even samen voetballen met je vrienden is misschien niet voor je aan de orde. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je nóg meer bevriend moet raken met Netflix en je luie stoel. Nee, in beweging blijven was zelfs nog nooit zo belangrijk als nu! Daarom geven we je maar al te graag enkele redenen mee waarom je juist je zweetbandje uit de kast moet halen. We vertellen je er gelijk bij welke sporten je ook nog eens gemakkelijk thuis kan uitvoeren.

Voorkomen van lichamelijke klachten

Het is enorm belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen, aangezien je zo op de best mogelijke manier door het leven kan gaan; zowel voor lijf en ledematen als mentaal. Je kan je lichaam nog meer op peil houden door het opbouwen van kracht en weerstand. Zo zal je minder snel ziek worden en lichamelijke klachten ondervinden. Een sterk lichaam zorgt er ook voor dat je de koude winterdagen gemakkelijker zal doorkomen. Maar hoe bouw je nou meer kracht en weerstand op als naar buiten gaan er misschien nog even niet inzit? De meest optimale manier om je kracht en uithoudingsvermogen te vergroten is door te gaan lopen. Lukt het niet om buiten te gaan lopen, overweeg dan eens een loopband (je kunt er tussendoor altijd je was over hangen).

De vuistregel: je snelheid moet comfortabel aanvoelen en je moet tijdens het lopen ook nog steeds een gesprek kunnen blijven voeren. Het is beter om wat trager te lopen en meer kilometers af te leggen, dan te snel willen gaan en misschien al na vijf minuten te moeten stoppen. Als je de loopband gebruikt, zet die dan op een hellingshoek van 1% of 2%. Wil je bepaalde spiergroepen trainen? Ga dan eens aan de slag met een weerstandselastiek, te koop via bijvoorbeeld bol.com en workoutgear.nl. Zo krijg je al gauw een stel sterke dijen of ware Popeye-spierballen. De elastieken kosten niet zoveel en je kan er allerlei oefeningen mee uitvoeren zoals squats of de X-band Walk.

Het is ook belangrijk dat je je niet forceert en je de kracht en weerstand op een rustige manier opbouwt. Blessures wil je namelijk voorkomen. Zelfs doorgewinterde en professionele sporters moeten dit altijd in het achterhoofd houden, aangezien het voor hen nog belangrijker is om dit te voorkomen. Het kan van grote invloed zijn op vele gebieden. Vraag maar aan Dries Mertens die deze zomer nog out was omwille van een onderrugblessure. Er werd meteen gevreesd voor de impact op zijn ploeg. Aangezien de blessure niet zo erg was als aanvankelijk gedacht, kon hij Napoli gelukkig snel weer vervoegen. En deze hoop was bijvoorbeeld meteen terug te zien in de voorspellende statistieken op platforms voor sportweddenschappen zoals Betway; de ploeg maakt nu 13% kans op de eindoverwinning in het Italiaans topvoetbal. Elastieken statistieken!

We durven te wedden dat Mertens veel voorzichtige hersteltraining onderging.. wellicht mét loopband. Toch is voorkomen nog altijd beter dan genezen. Doe het daarom dus rustiger aan als je het sporten na een lange tijd van afwezigheid weer opneemt. Je kunt overigens nog altijd je Netflix aanhouden terwijl je je squats doet.

Zelfs een kleine vooruitgang maakt je gelukkiger

Loop je vijf minuutjes langer, heb je meer meters gefietst dan normaal of ben je minder snel buiten adem als je weer eens de trap neemt in plaats van de lift? Dan ben je vooruitgang aan het boeken! Het lijkt misschien maar een kleine stap vooruit in vergelijking met bijvoorbeeld tien heftige kilometers extra gefietst te hebben, maar alle beetjes helpen. Dankzij de snel ontwikkelende technologie zijn tegenwoordig steeds meer applicaties aanwezig die je kunnen helpen met het boeken van vooruitgang, het gemotiveerder blijven en het gelukkiger worden. Zo biedt Basic-Fit bijvoorbeeld audio-training en GXR-sessies aan. Wil je graag het fitnessgevoel in huis halen? Overweeg dan om trainingsapparatuur te kopen. Het kan op het eerste zicht wel duurder lijken dan naar de sportschool gaan, maar op lange termijn bespaar je zowel geld als tijd uit. Je kan tegenwoordig ook online voetbaltrainingen en tennissessies volgen. Zelfs bekende voetbalsterren en internationale clubs zoals Pep Guardiola en Manchester City willen je tegenwoordig bijstaan in de zoektocht naar (lichamelijk) geluk, aangezien zij via hun social media-kanalen tips en tricks delen voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Zo leer je trainen met je favo voetballers!

Fitter en gelukkiger

Geen regendruppel hoeft je meer tegen te houden — met de bovenstaande tips kun jij jezelf te allen tijde fysiek en mentaal happy houden, waar je ook bent. Daag jezelf uit!